Sıra dışı silindir benzeri şekliyle dikkat çeken ve gökbilimcilerinin ilgi odağı olan asteroid, meğer yıldızlararası uzaydan Güneş Sistemi’ne giriş yapmış.
Geçtiğimiz ay Güneş’e yaklaşmasıyla dikkatleri üzerine çeken bir asteroid, bilim insanlarının yaptığı incelemelere göre yıldızlararası uzaydan Güneş Sistemi’ne giriş yapmış. Oumuamua olarak isimlendirilen (veya diğer adıyla 1I/2017) asteroid, ilk bulgulara göre Güneş Sistemi’nin yakınında bulunan yaklaşık 10.000 asteroidden birisi olabilir.
Bilim insanları bu asteroidin nereden geldiğini anlamak amacıyla gök cisminin yörüngesini hesapladı. Sahip olduğu konumdan anlaşılabildiği kadarıyla Oumuamua Güneş Sistemi’nin ötesinden, yani radyasyonun çok yüksek, sıcaklığın ise çok düşük olduğu bölgeden geldi.
Oumuamua ismi nereden geliyor?
Asteroidin ismi Hawaii dilinde mesajcı, gözcü anlamına gelen kelimeden seçilmiş. Başka bir yıldızın etrafında oluşarak Güneş Sistemi’ne giriş yapan ilk asteroid olarak tarihe geçen Oumuamua, barındırdığı bilgilerle yıldızı ve gezegenlerin oluşum süreci hakkında yeni şeyler öğrenmemizi sağlayabilir.
Canlılığın temel moleküllerine sahip
Üzerine gelen ışığın yüzde 96’sını soğuran ve kırmızı bir ışık saçan asteroid, ışığın renginden anlaşılabildiği kadarıyla karbon bazlı moleküller taşıyor. Bu tür moleküllerin canlılığın temel yapı taşları olduğu ve asteroidin de canlıların bulunduğu bir yerden gelmiş olabileceği düşünülüyor. Ayrıca canlılığın Dünya’ya uzaydan geldiğini gösteren bulguları da destekliyor. Konu ile ilgili bilgiyi buradaki haberimizden edinebilirsiniz.
Bilim insanlarının şimdiki amacı garip görünüşlü bu asteroidi inceleyebilmek ve ne gibi sırlar taşıdığını öğrenmek.
Yorum bırakın