NASA’nın Curiosity Rover’ı tarafından Dünya’ya gönderilen bir görsel, Mars’ta bir zamanlar canlıların bulunduğunu kanıtlayabilir. Bir bilim insanı, gönderilen fotoğrafın gezegenimizdeki canlı türlerinin fosiline benzediğini açıkladı. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
NASA tarafından Kızıl Gezegen’i araştırmak amacıyla gönderilen ve beş senedir Mars topraklarında bulunan Curiosity Rover, bugüne kadarki en büyük keşfini yapmış olabilir. Araç tarafından çekilen ve NASA ile paylaşılan fotoğraflardan birisi, bilim insanı Barry DiGregorio’nun söylediğine göre gezegenimizdeki canlı türü fosillerini oldukça andıran tanımlanamayan maddeler içeriyor. İşte Curiosity Rover’ın Mars Hand Lens Imager (MAHLI) kamerası ile çekilen fotoğraf:
DiGregorio, bu fotoğraftaki ilginç şekillerin Ordovisyen Dönemi’nden kalan fosillere oldukça benzediğini iddia ediyor. Bu dönem bitkilerin ve eklem bacaklıların karaya çıkışı, yani bir anlamda karadaki canlılığa çeşitliliğini kazandıran en önemli dönem olarak biliniyor. DiGregorio “Dünya’da incelediğim Ordovisyen Dönemi fosillerine benziyorlar, eğer fotoğraftakiler fosil değilse ne olduklarını gerçekten merak ediyorum.” şeklinde açıklama yaptı.
Curiosity Rover aynı bölgeyi yeniden inceliyor
NASA, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz siyah maddelerin ne olduğunu henüz açıklayamıyor. Siyah-beyaz fotoğrafların çekilmesiyle ortaya çıkan bu maddeler, şimdilik Mars’ın yalnızca bir noktasında bulunabiliyor. Fotoğraflardaki maddelerin keşfedilmesiyle birlikte NASA, Curiosity Rover’ı aynı bölgeye yeniden gönderdi ve yeni çekimler yapmak, örnekler almak için uzay aracının programında bazı değişikler yaptı.
Bazı bilim insanları da bu izlerin canlı fosili değil, biyotürbasyon izleri olabileceğini düşünüyor. Biyotürbasyon, canlıların (bitki, böcek gibi) toprağı karıştırması ve toprakta yaşadıkları sürede iz bırakmasına verilen isim. Yani bu ihtimal de Mars’ta bir zamanlar canlıların var olduğunu gösteriyor.
NASA konuyla ilgili incelemelerine devam ediyor. Sizce Mars’ta yaşam var mıydı?
Yorum bırakın