NASA, Star-Planet Activity Research CubeSat (SPARCS) isimli yeni teleskobuyla uzaklardaki yıldızları inceleyecek ve yaşam için elverişli olup olmadıklarını kontrol edecek. Teleskobun 2021 senesinde fırlatılması planlanıyor. Görevle ilgili detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
NASA, uzayda diğer canlı türlerini bulmak için 2021 senesinde yeni bir teleskop fırlatmayı planlıyor. Star-Planet Activity Research CubeSat, yani kısaca SPARCS olarak isimlendirilen bu teleskop, Güneş’ten 20 kat daha az parlak olan M Cüceleri’ni araştırmada kullanılacak. Teleskobun asıl amacı M Cüceleri’ni araştırarak bu cüce yıldızların yörüngelerinde bulunan gezegenlere, yaşamın oluşmasını engelleyebilecek seviyede radyasyon yayıp yaymadığını öğrenmek.
Teleskobun boyutu yalnızca 9 cm, çapı ise 3.6 inch. Bunun yanı sıra bir kameraya ve iki adet hassas kızılötesi sensörüne sahip olan SPARCS, küçük boyutuna rağmen Dünya yüzeyinden yapılamayan araştırmaları uzayın derinliklerinde gerçekleştirebilecek.
SPARCS’ın görevi galaksimizde canlılığın bulunmasını anlama konusunda bizlere oldukça değerli bilgiler sağlayacak, çünkü teleskobun araştıracağı yıldız türü Güneş benzeri gezegenlerden galaksimizde 20 kat daha yaygın. Sadece Samanyolu Galaksisi’nde bu yıldızlardan yaklaşık 40 milyon adet bulunduğu biliniyor.
Yorum bırakın