Tesla tarafından kurulan ve Neoen tarafından işletilen devasa batarya, yalnızca birkaç gün içerisinde şirkete yaklaşık 1 milyon dolar kar sağladı. Aşırı enerjiyi depolamak ve satmak için kullanılan batarya, teknolojisiyle dünyada tek.
Tesla tarafından Güney Avustralya’ya kurulan ve Neoen tarafından işletilen dünyanın en büyük lityum iyon bataryası, kullanıma sunulmasıyla birlikte birkaç günde 1 milyon dolara yakın kar sağladı. Ülkedeki hava değişimlerine bağlı olarak elektrik sorunlarının yaşanmaması adına kurulan devasa batarya, çok fazla elektrik üretilmesi durumunda (güneş ve rüzgar enerjisinden) enerjiyi depoluyor ve enerji kesintisi olması durumunda enerji sağlıyor. Şirket depoladığı enerjiyi belirli bir ücret karşılığında (14.000 AUD/1 MWh) satıyor, ancak fazla üretim olduğunda neredeyse hiçbir ücret ödemeden enerji depoluyor.
Tesla’nın bataryası enerji kontrolünde de rol oynuyor
Bataryanın ızgara tarzındaki sistemi enerji dalgalanmalarında da koruyucu rol oynuyor. Örneğin ayın 18’inde bölgedeki bir kömürlü termik santralde sorun yaşanmış ve güç dalgalanmaları olmuştu. Batarya, frekansın belirli bir aralıkta tutulmasına yardımcı olarak sorunun zararsız bir şekilde çözülmesini sağlamıştı.
Dünyada eşi benzeri olmayan bataryanın özel teknolojisi yalnızca saniyeler içerisinde enerji depolama durumundan enerji aktarma durumuna geçebilmesini sağlıyor. Bu boyutta bir bataryanın bunu yapabilmesi son derece mükemmel.
Neoen, geçtiğimiz hafta bataryanın tamamen doldurulması için 1000 AUD/1 MWh ödeme yapmıştı. Bundan sonrasında ise batarya yalnızca yenilenen enerjiyle dolduruldu. Tesla batarya kurulduğu sırada tüm sistemin yalnızca 100 gün içerisinde tamamlanacağını, aksi takdirde para almayacaklarını söylemişti.
Yorum bırakın