Bir web sitesi tarafından yapılan araştırma, dark web üzerinden kişisel bilgilerin kaç paraya satıldığını ortaya koydu. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
İnternetin hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte, güvenlik sorunları da art arda gelmeye başladı. Neredeyse her gün bir şirketin, platformun ya da uygulamanın hack’lendiği haberlerini alıyoruz. Bu siber saldırılar sırasında kullanıcıların kimlik bilgileri ve diğer özel bilgileri ele geçiriliyor. Peki bu bilgilerle neler yapıldığını hiç düşündünüz mü?
Bir web sitesi, dark web (karanlık web) üzerinden satışa sunulan kimlik bilgilerinin ve diğer kişisel bilgilerin ortalama fiyatlarını listeledi. Paylaşılan listeye göre kişinin tüm kimlik bilgileri 820£ değerinde. Bunun yanı sıra online bankacılık bilgileri 168£, Paypal giriş bilgileri 280£, pasaport detayları ise 40£ civarında alıcı buluyor.
Kimlik bilgileri nasıl çalınıyor?
Facebook, Twitter, Instagram gibi çeşitli sosyal paylaşım sitelerini kullandığımız ve bu sitelerde birçok bilgiye yer verdiğimiz için kimlik bilgilerini çalmak oldukça kolay. Hacker’lar, yalnızca 5£ bütçeyle Facebook hesabının şifresini kırabiliyor ve kimlik bilgilerini çalabiliyor. Bu noktadan sonra çalınan bilgiler, yukarıda gördüğünüz fiyatlarla dark web üzerinden satışa sunuluyor. Yani kimlik bilgilerini çalmanın, işini bilen bir hacker açısından neredeyse hiç maliyeti yok ve oldukça kazançlı.
Korunmak için ne yapmamız gerekli?
Bu gibi olumsuz durumlardan sakınmak adına internette paylaştığınız bilgilere dikkat etmeniz son derece önemli. Ayrıca kullandığınız cihazlara, yazılımlara ve ağ bağlantısına da özen göstermeli, güvenliğinizi her an kontrol etmelisiniz.
Maalesef kimlik ve kullanıcı bilgileri hırsızlığı yukarıda belirttiğimiz örneklerle sınırlı kalmıyor. Bazı kaynaklar dark web’de Skype hesabı için 10£, Match.com hesabı için 2.24£, Airbnb hesabı için 6£ ve eBay hesabı için 26£ ödendiğini paylaşmıştı. Diğer hesap bilgilerinin de satışının gerçekleştiği biliniyor. Bundan ötürü hangi platformu, hangi hesabı kullanırsanız kullanın dikkatli olmakta fayda var.
Yorum bırakın