Kaliforniya Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, birkaç video oyunu yardımıyla insanın ve yapay zekanın öğrenme aşamasını karşılaştırdı. Sonuçlar, yapay zekanın insan beyninden çok daha farklı işlediğini gösteriyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Rachit Dubey ve meslektaşları, yapay zekanın neden insan kadar hızlı öğrenmediğini öğrenmek adına ilginç bir deneye imza attı. Deney için seçilen katılımcılara ve yapay zekaya video oyunu oynatan araştırmacılar, insanların video oyunlarındaki zorlukların üstesinden gelebilmek adına tecrübelerinden faydalandığını, bu şekilde birkaç saniye içerisinde oyuna alışabildiğini kaydetti. Aynı durum, hafızasında benzer bir oyuna ilişkin bilgiler barındıran yapay zeka için de geçerliydi. Ancak bu bilgiler olmadan insanın ve yapay zekanın nasıl davranacağını merak eden bilim insanları, katılımcılara ve yapay zekaya farklı bir oyun oynatmaya karar verdi.
Katılımcıların hiçbiri tarafından bilinmeyen, yalnızca tamamlanmasının ardından geri bildirim veren ve onlara öğretilmeyen oyundaki amaç, oyuncunun hangi karakteri kontrol ettiğini anlayarak oyundaki görevi tamamlamalarıydı. Katılımcılar, oyunun içeriğini anlamalarının ardından ortalama olarak 3000 kere tuşları kullandı ve görevi tamamladı. Öte yandan yapay zeka, yalnızca oyun tamamlandıktan sonra geri bildirim almasından ötürü oyunun içeriğini algılamakta ve engelleri aşmakta güçlük yaşadı.
Bilim insanları, bu deney sayesinde yapay zekanın geri bildirim almadan çoğunlukla başarısız olduğunu, bu nedenle öğrenme konusunda yavaş kaldığını ortaya koymuş oldu. Tecrübe ve hızlı karar verme yetisine ihtiyaç duyulan durumlar için yapay zeka yerine insan beyninin tercih edilmesinin doğru olduğu (en azından şimdilik) bir kez daha gözler önüne serildi.
Yorum bırakın