Sahte haberlerin yayılmasını önlemek isteyen ülkelerden birisi olan Malezya, sahte haber paylaşımı yapan kaynakların binlerce dolar cezaya çarptırılmasını veya 10 seneye kadar hapis istemiyle yargılanmasını önerdi. Öneri, sahte haberlerle sıkıntı yaşayan diğer ülkeler tarafından kabul edilebilir.
Google, Facebook gibi teknoloji devlerinin ve ABD gibi ülkelerin sahte haberlerin yayılmasını engellemeye çalıştığı biliniyor. Farklı algoritmalar ve belirleyici etkenler sayesinde haber kaynaklarının engellenmesi üzerine kurulu olan çözüm yöntemlerine, Malezya tarafından yeni bir alternatif sunuldu.
Wall Street Journal’da yer alan habere göre Malezyalı bazı siyasetçiler, sahte haberlerin yayılmasını engellemek amacıyla para ve hapis cezalarının kullanılabileceğini düşünüyor. Sahte haber yapan haber kaynaklarına 130 bin dolara kadar para cezası, habercilere ise 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Şu anda meclis tarafından değerlendirilme aşamasında olan bu yasa, haber içeriğinin tümüne dikkat etmeyi gerektiriyor. Yasada belirtilene göre yalnızca yazılar değil, aynı zamanda haberde kullanılan görsellerin, seslerin, videoların ve fikir veren diğer her şeyin tamamen tutarlı ve doğru olması gerekli.
Birçok kişi bu yasaya karşı çıkıyor ve büyük cezalara sahip olan yasanın insanları susturmak, bilginin yayılmasını önlemek amacıyla kullanılabileceğini düşünüyor. Malezyalı bazı siyasetçiler ABD gibi ülkelerin de bu yasayı kullanabileceğini dile getirdi. Umarız ki böylesine ciddi cezalara başvurulmadan sahte haber sorununa bir çözüm bulunabilir.
Yorum bırakın