SpaceX’in Falcon 9 roketi, birkaç saat sonra NASA’nın yeni teleskobu TESS’i yörüngeye taşıyacak. Bu özel teleskobun yaşam barındırma potansiyeli olan gezegenleri incelemek için kullanılacağı biliniyor.
Hazırlıkların tamamlanmamasından ötürü iki defa fırlatma tarihi ertelenen TESS, bu gece gezegen arama görevi için yolculuğa başlayacak. SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye taşınacak olan teleskop, NASA’ya ünlü Hubble’dan bile daha değerli bilgiler sunabilecek donanım kapasitesine sahip. Yüksek ışık duyarlılığı ve gelişmiş merceğiyle daha uzaklardaki ve daha karanlık bölgelerdeki gök cisimlerinin incelenmesine olanak sunacak teleskop, NASA tarafından paylaşılan bilgilere göre çoğunlukla öte gezegenlerin incelenmesinde kullanılacak. “Öte gezegen” kavramı Güneş sistemi dışında yer alan ve bir yıldızın etrafında dönen tüm gezegenleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak NASA yetkililerinin söylediğine göre teleskobun asıl hedefi yaşam barındırabilme potansiyeline sahip olan, yani yaşanabilir bölgede yer alan gezegenler olacak.
TESS, ilk fotoğraflarını iki ay sonra gönderecek
Yörüngeye bırakılmasının ardından bir süre Dünya’nın etrafını turlayacak olan teleskop, 2 aylık sürede toplamda 2 tur dönmesinden sonra planlanan noktaya varacak ve gözlemlerine başlayacak.
Bu gece saat 00:00’da başlayacak olan SpaceX yayınından teleskobun fırlatılışına tanıklık edilebilirsiniz. Yayının başlamasından tam 32 dakika sonra (00:32) Falcon 9’un havalanması planlanıyor.
Yorum bırakın