Bilim insanları, modern bilgisayarlardan 1 milyar kat daha hızlı şekilde veri iletimi yapabilen bir sistem geliştirmeyi başardı. Lazer teknolojisinin dahil olduğu sistemde silikon bazlı işlemci kullanılıyor, tungsten ve selenyumdan oluşan altıgen yapılardan faydalanılıyor.
Çalışmak, oyun oynamak, araştırma yapmak veya daha basit bir şekilde yazı yazmak için kullandığınız bilgisayarın tam 1 milyar kat daha hızlı olmasını ister miydiniz? Böylesine cazip bir teklife kimsenin “Hayır” diyeceğini sanmıyorum.
Bilim insanları, bilgisayarları tam 1 milyar kat hızlandırabilecek yeni bir sistem keşfettiklerini duyurdu. Lazer teknolojisinin kullanıldığı sistem, en küçük veri birimi olan bit’lerin oluşturulmasında ışınların gücünden faydalanıyor.
https://youtu.be/XZLzAWu6kUw
Lazer teknolojili sistem nasıl çalışıyor?
Basit bir şekilde açıklayacak olursak bu sistem, elektronların tungsten ve selenyumdan oluşan altıgen yapıların çevresinde döndüğü konuma göre 0 ve 1’leri algılayarak veri aktarımını gerçekleştiriyor. Elektronlar, lazer ışınının gücüne bağlı olarak bilim insanları tarafından “vadi” adı verilen molekül yörüngelerinde hareket ediyor. Bilgisayar ise elektronların hangi yörüngede bulunduğunu ölçerek 0 ve 1’leri algılayabiliyor.
Sistemin işleyişi biraz kafa karıştırıcı görünebilir ancak günümüzdeki bilgisayalar bir saniye içerisinde 1 milyar 0 ve 1 iletimi yaparken, lazer teknoloji sayesinde saniyede 1 katrilyon iletim yapılabileceği kanıtlandı.
Bilim insanları bu sistem sayesinde kuantum bilgisayarların da geliştirilebileceğini düşünüyor. Umuyoruz ki böylesine mükemmel bir teknoloji en kısa sürede hayatımıza dahil olur.
Yorum bırakın