Dünya ile çarpışma rotasında bulunan bir asteroid mevcut teknolojimiz sayesinde durdurulabilir mi? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.
Yapıları, hızları ve çarpışma anında yarattıkları etki sayesinde Dünya ve üzerinde yaşayan tüm canlılar için tehlike arz eden asteroidler, çeşitli çarpışmalar ve oluşumlar sonucunda ortaya çıkan gök cisimleridir. “Uzayın kör kurşunları” olarak isimlendirilen bu büyüleyici, ancak bir yönden de korkutucu gök cisimlerden 150 milyon tanesi Güneş Sistemi’nde bulunmaktadır. Başta Jüpiter olmak üzere, gezegenlerin kütlesindeki mükemmel oran sayesinde uzun süredir Dünya’dan uzakta bulunan asteroidlerden birisi, bilim insanlarının tahminlerine göre 66 milyon yıl önce yarım kalmış işi tamamlamak için er geç geri dönecek. Peki bu felaketle karşı karşıya kaldığımız bir durumda neler yapabiliriz?
NASA, ESA ve JAXA gibi araştırma kuruluşları bu zorlu sorunun cevabını arıyor ve beklenen gün geldiğinde insanlığın ne gibi seçenekleri olduğunu belirlemeye çalışıyor. TeknoEkip olarak biz de farklı fikirlerin, görüşlerin ve bulguların mevcut olduğu bu konuda detaylı bir araştırma yaptık ve varlığımızı tehdit eden gök cisimlerini bizden uzakta tutabilecek birçok yöntemi sizler için derledik. İşte asteroid çarpışmasını engellemek adına kullanabileceğimiz yöntemler:
Nükleer bomba
Akıllara gelen ilk seçeneğe ilk sırada yer vermezsek olmaz. İnsanlığın bildiği en güçlü, en korkunç ve kesinlikle en etkili silah olan nükleer bomba, bize doğru gelen bir asteroidin yok edilmesi amacıyla kullanılabilir. Ancak bu konuda farklı düşünceler de mevcut. Bazı bilim insanları nükleer bomba kullanımının asteroidi binlerce küçük parçaya böleceğini, yani sorunumuzun 1000’e katlanacağını düşünüyor. Maalesef nükleer bomba kullanımındaki sorunlar bununla da sınırlı değil. Roketlerle tonlarca ağırlığın taşınabildiği biliniyor, fakat nükleer bomba taşımak çok daha zorlu bir iş. Yükü fazla olan roketlerin hareket hızı da, benzer roketlere kıyasla oldukça düşük kalıyor. Eğer bir asteroidin geldiğini görseydik ve ona nükleer bomba gönderseydik, bombanın hedefine varması muhtemelen başka bir çözüme başvurmamıza zaman bırakmayacak kadar geç olurdu. Tüm bunlara rağmen, parçalandığında atmosferde yok olabilecek kadar küçük parçalara bölüneceği tahmin edilen asteroidlere (yani küçük boyutlu asteroidlere) karşı nükleer bomba kullanma fikri hala aklımızın bir köşesinde duruyor.
Robotlar
Asteroidleri rotasından saptırmak adına birçok farklı şekilde robotların kullanılabileceği düşünülüyor. İlk olarak şu planı ele alalım: Robotlar asteroide tutunarak, milyonlarca kilometre ötedeyken onu birkaç cm itebilir ve bu şekilde Dünya’yı ıskalamasını sağlayabilir. Bu fikri uygulamak için bize çarpacak asteroidi çok önceden fark etmemiz ve garip şekillerde dönen bu gök cisimlerini tek bir yönde itebilmemiz gerekmektedir. Bir diğer plan da file benzeri bir yapı ile asteroidlerin yakalanması. İlk planda olduğu gibi bunun için de asteroidleri çok önceden fark etmemiz lazım. Ayrıca bu yöntemin büyük sayılabilecek asteroidlerde işe yaramayacağını da belirtmek gerekiyor.
“Mermi”
Asteroidleri durdurmak için mermi benzeri yapıların kullanılabileceği düşünülüyor. Asteroide kıyasla son derece küçük boyutlarda olan bir mermi, doğru hızla fırlatılırsa asteroidi rotasından saptırmak için yeterli olabilir. Bu yöntemin işe yarayıp yaramadığını belirleyecek asıl unsur mermi hızının doğruluğudur. Eğer mermi çok hızlı olursa aynı nükleer bombanın neden olabileceği gibi binlerce küçük parçayla karşı karşıya kalabiliriz ve eğer çok yavaş olursa asteroidi yeterli ölçüde itemeyebilir. Ayrıca bu yöntemi kullanmak için uzayda her an hazır bekleyen bir sistemin bulunması, zaman kazanabilmemiz açısından son derece önemlidir.
Buharlaştırma
Asteroidler, Güneş’ten çok uzak olmalarından ötürü tamamen donmuş yapıdadır ve biraz “ışıkla” bunu değiştirmek mümkündür. Uzaya konumlandırılacak dev bir ayna, çok uzaklarda bulunan asteroidlere Güneş’ten gelen ışığı yansıtabilir ve tek bir noktada buharlaşma başlatarak gök cisminin rotadan sapmasını sağlayabilir. Buradaki tek sorun, Güneş’ten gelen ışığı büyük bir kesinlik ve etkiyle çok uzak mesafelere gönderebilmektir.
Tam bir asteroid avcısı: Lazerler!
Sabırlı okuyucularımız için en iyisini en sona sakladık. Bilim-kurgu filmlerinin vazgeçilmezi olan lazerler, yüksek bir güçle milyonlarca kilometre uzakta bulunan asteroidleri kısa bir sürede yolundan saptırabilir. Bilim insanları, lazerleri asteroidleri yok etmek için kullanmak yerine onlara bir “jet pack” vermek için kullanmayı hedefliyor. Sıcaklığı çok hızlı bir şekilde yükseltebilme becerisine sahip olan lazerler, asteroidin tek tarafındaki donmuş kayaların buharlaştırılması ve ortaya çıkan buharın asteroidi itmesi amacıyla kullanılabilir. Yapılan testler, böyle bir olayın yaşanabileceğini ve lazerlerin Dünya’yı kurtarabileceğini ortaya koydu. Ayrıca diğer yöntemlerin çoğundan farklı olarak lazerlerin hedefine varmasını beklememize gerek yok. Işık hızı, en uzak mesafede bulunan asteroide bile yalnızca dakikalar içerisinde müdahale edebilmemizi mümkün kılıyor. Sizi bilmem ama bana kalırsa listenin galibi tartışmasız olarak lazerler!
Yorum bırakın