Türünün ilk örneği olan görüntüleme teknolojisiyle tam bir gezegen avcısı olan Kepler Teleskobu, yakıtının büyük bölümünü tüketti.
600 milyon dolar bütçe ile 2009 senesinin Mart ayında hayata geçirilen Kepler görevi, son günlerini yaşıyor. NASA, ünlü astronom Johannes Kepler’den adını alan teleskobun son günlerini yaşamakta olduğunu ve yakıtının çok az kaldığını duyurdu. Yakıtının azalmış olmasından dolayı uykuya geçirilen marifetli teleskop, bugüne dek keşfedilen öte gezegenlerden 3750’sinin, yani %70’inin kaşifi. Teleskobun başarısı yalnızca yeni gezegenler bulmakla da sınırlı değil. Bilim insanları, bu keşiflerden yola çıkarak yaptıkları incelemelerde Güneş benzeri yıldızların %20’sinin yaşanabilir bölgesinde Dünya benzeri bir gezegenin yer aldığını keşfetti. Bu gezegenlerdeki sıcaklık koşulları, canlılığın oluşabilmesi veya barınabilmesi açısından gayet uygun seviyelerde.
NASA, bundan birkaç ay önce teleskobun yakıt seviyesinin azaldığını ve yakın tarihte görevin sonlanacağını duyurmuştu. Gezegen inceleme çalışmalarına devam edilebilmesi amacıyla TESS teleskobu geliştirildi ve kısa bir süre önce evreni gözlemlemeye başlayacağı bölgeye doğru yola çıktı. Türünün en yeteneklisi olan TESS, geçtiğimiz günlerde 200.000 fotoğrafın bulunduğu ilk fotoğrafını da paylaşmıştı.
Yorum bırakın