Bilim insanları, Sahra Çölü’nde 1,1 milyar yaşında renk pigmenti bulmayı başardı. İlginç renkli pigment, bugüne kadar bulunanlar arasında en eskisi.
4,5 milyar yaşında olan Dünya, oluşumunu tamamladıktan sonra uzun bir süre boyunca sürekli yanan, dev bir kaya gibiydi. Bu süreçte, şu an çevremizde gördüğümü yer şekillerinin hiçbiri mevcut değildi ve hatta canlılığa dair hiçbir iz yoktu. Dünya durulmaya başladığında ise ilk canlılarla birlikte bugün olduğu gibi göz kamaştırıcı bir gezegene dönüştü. Elbette dinmek bilmeyen alevlerin sönmesinin yanı sıra, sayısız rengin ortaya çıkmasıyla bu büyük değişim gerçekleşti. Australian National University’de görevli olan araştırmacılar, bildiğimiz dünyanın ilk olarak hangi renklere sahip olduğunu anlamak adına kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.
Bu amaç doğrultusunda gezegen üzerindeki en eski bölgelerden birisine, Sahra Çölüne giden araştırmacılar, çölün alt kısımlarında bulunan kayalarda yaptıkları incelemeler sonucunda açık pembe renk pigmentine rastladı.
Bilim insanları bu sıra dışı rengin dünya üzerinde yaşayan ilk canlılardan kaldığını düşünüyor. Klorofilin fosilleşmesi sonucunda oluşan pigment, var olan ilk okyanuslarda canlılığını sürdüren siyanobakterilerin bir zamanlar besin zincirini kontrol ettiğini gösteriyor. Bu da hayvanların neden ortalıkta olmadığına açıklayan, gayet iyi bir sebep.
Yorum bırakın