Avustralyalı bilim insanları son yapmış oldukları çalışmalar sayesinde dünyanın en yüksek internet hızına erişim sağlamayı başardı. Bu kapsamda 42.2 terabit hıza erişim sağlayan çalışma sayesinde açıkçası bilim insanları için çok önemli bir gelişim kaydediyor.
Uzmanlar, laboratuvar ortamında erişim sağladıkları bu hızı tüm kullanıcıların ulaşması için geliştirmeye devam edeceklerini dile getirdi. Geliştirilen özel bir optik çip ile bu hıza ulaşmanın mümkün olduğu dile getirilirken, çipin 80 kızılötesi lazerin göreceği işlemi tek başına gerçekleştirdiği ifade edildi.
Bilim insanlarının elde etmiş olduğu yüksek internet hızı 1.8 milyon kişinin yer aldığı Melbourne kentinde ve herkesin bu hızı alabileceği belirtildi. Ek olarak şehirdeki herkes internete aynı anda bağlansa bile hızın düşmeyeceği garanti edildi. Böylesine yüksek bir hızın laboratuvar ortamında şuan test edilmesine rağmen kullanıcılar ve uzmanlar herkesin bu hıza sahip olacağına güveniyor.
İnternet hızını arttıran çip
Bilim insanları, böylesine yüksek internet hızlarına ulaşmak adına kızılötesi lazeri bir mikro tarak olarak kullandılar. Böylelikle 76.6 kilometrelik mesafeye kadar karanlık fiberoptik kablolarla iletim sağlayan internetin şimdiye kadar görülmeyen bir hız rekoru kırması sağlandı. Bu yüksek internet hızının elde edilmesini sağlayan araştırmacı isim ise Bill Corcoran oluyor.
44.2 Tbps veri aktarım hızı ne demek?
42 bin 200 gigabit hız anlamına gelen ve bir saniyede 1 GB veri aktarımıyla 125 MB dosya indirebildiğinizi belirtelim. Bu bakımdan 44.2 terabit internet hızı ise bir saniyede 5395 GB veri indirmek mümkün oluyor. Örnek verecek olursak eğer 1000 tane HD filmi 1 sn de indirebilirsiniz.
Yorum bırakın