Günümüzde anakartlarda GPU ve CPU yer almaktadır. GPU, ekrana görüntü gelmesini sağlayan bir yapı iken CPU bilgisayarın beynidir. Bu konuda oldukça önemli yere sahip olan bu iki donanım sayesinde sistem, en iyi şekilde çalışmaktadır. Anakarttan sonra önemli olan ve sistemin çalışmasını sağlayan bu iki donanım için bu konumuzda bilgiler sunacağız.
GPU nedir?
GPU, ekran kartı olarak adlandırılan yapı olarak da biliniyor. Ekran kartının içerisindeki işlemciye GPU denmektedir. GPU, ekrana görüntü gelmesini sağlıyor. Çalışma mantığı ise çok basit. Tek yaptığı işlemciden aldığı komutları işleyerek ekrana veri yansıtmak. Örneğin şu anda işletim sistemi çalışırken ekrana her an piksel yansıyor. Her piksel sürekli güncelleniyor. 60 Hz bir ekranda saniyede 60 defa piksel güncellenmesi oluyor.
Örneğin 1920×1080 piksel bir monitörde 2.073.600 piksel yenilenmektedir. 1 saniyede 124.416.000 piksel ediyor fakat bu ekran kartı için basit bir işlem. O kadar basit bir işlem ki ekran kartının işlemcisini neredeyse etkilemiyor bile.
CPU nedir?
CPU ise bilgisayarın merkezi konumundadır. Her şey işlemciden sorulur. İşletim sistemi işlemciye gönderdiği komutlar ile yönetimi sağlar. Örneğin bir veri çalıştırıldığında önce işlemciye bilgi gider, sonra diğer donanımlar ile iletişim sağlanır. Ekrana veri gönderirken dahi CPU kullanılmaktadır. Aynı şekilde RAM, depolama birimi ve diğer donanımlar için de bu geçerlidir. Disk kapağını açarken bile işlemci kullanılıyor.
Kısacası CPU, tüm donanımların yönetimini sağlayan önemli bir parça. İşlemci olmadan bilgisayar bir hiçtir. Bundan dolayı CPU’nun bilgisayar teknolojilerinde büyük bir önemi bulunmaktadır.
GPU ve CPU arasındaki benzerlik ve farklar
CPU ve GPU arasında birçok fark bulunmaktadır. Bu farklardan birisi CPU’nun daha düşük, GPU’nun daha yüksek frekanslara sahip olması. Bundan dolayı GPU CPU’dan kat kat daha güçlü bir performans sunuyor. GPU’yu CPU gibi kullanmak için ise kodlamanın GPU mimarisine uygun olması gerekiyor. Yani CPU ile çalıştırılan bir uygulama doğrudan GPU ile çalıştırılamaz.
Yorum bırakın