En çok kullanılan depolama birimleri bazı kullanıcılar tarafından merak edilen bir konu olarak yer alıyor. Bu konuda bu disklerden bahsedeceğiz.
Geçmişten günümüze pek çok depolama birimleri ile karşılaşmış bulunmaktayız. Bunlardan bazıları delikli kart, plak, kaset, manyetik bant ve disket olarak yer alıyor. Günümüzde ise birçok depolama birimi teknolojisi güncel olarak tercih ediliyor.
En çok kullanılan depolama birimleri
HDD, her ne kadar SSD’ler yaygınlaşmaya başlasa da yüksek depolama alanı sunması ve uygun fiyatı ile en çok tercih edilen depolama birimleri arasında yer almaya devam ediyor. Kullanıcıların yaptıkları sistem işletim sistemine SSD kurmak, HDD’yi de arşiv olarak veya uygulama kurmak olarak kullanmak oluyor. 1956 yılında IBM tarafından üretilen 5 MB’lık HDD, o zamanlar için oldukça büyük bir alan sağlıyordu. Günümüzde 16 TB ve üzeri seviyesinde HDD bulmak mümkün olmaktadır. HDD hızları en fazla SATA portuna kadar bağlanabildikleri için 500 MB’ın altında kalıyor, genel olarak 150-200 MB civarı olmaktadır.
SSD diskler ise HDD’den sonra gelen ve daha yüksek hızlara ulaşabilen teknolojilerdir. Maliyetli olduğu için HDD’ye göre kapasiteleri oldukça düşük kalmaktadır. Bundan dolayı halen arşiv amaçlı HDD kullanılmaktadır. SATA destekli SSD disklerin hızı 560 MB’a kadar çıkabilirken NVME SSD hızları kablolu olmadığı için GB’larca hız sunabiliyor.
Flash bellek ise taşınabilirlik konusunda sıkça kullanılan bir depolama birimi olarak karşımıza çıkıyor. USB bellek Türkiye’de genel olarak müzik doldurmak ve dışarıda çalmak için tercih edilse de bunun yanı sıra proje taşımak, önemli verileri yedeklemek ve bunun gibi pek çok amaç için de kullanılabilmektedir.
CD, DVD ve Blu-Ray Disc sistemi, birçok teknoloji meraklısının aşikar olduğu disk sistemidir. Güç ve kapasite bakımından sıralamak gerekirse CD en az kapasiteye sahip olan, DVD daha yüksek kapasiteyi bulunduran, Blu-Ray Disc ise oldukça yüksek ve güçlü bir donanım olan depolama birimi olarak kullanıcıları karşılıyor.
Yorum bırakın