Radyasyon nedir, radyasyondan korunmak için ne yapılmalıdır? Radyasyon, gözle görülemeyen elektromanyetik ışınlardır. Bu elektromanyetik ışınlar bünyesinde yüksek derecede enerji barındırırlar. Radyasyon dediğimiz dalgaları tehlikeli kılan da tam olarak bu noktadır. Barındığı enerjinin yüksek olmasından kaynaklı, radyasyona maruz kalan kişiler; kanser, tümör, zihinsel problemler gibi hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler. Bunun olasılığı düşük olmakla birlikte, çok fazla maruz kalındığında kişilere mutlaka zararı dokunacaktır. Özellikle hamile bireyler, hamilelik süreçlerinde kendilerini radyasyonun olası zararlarına karşı korumalıdır. Peki, radyasyondan korunmak için ne yapılmalıdır? İşte, detaylar;
Akıllı telefonlar, özellikle gelişim çağındaki çocuklar üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. Sinir sistemi ve baş gelişimi devam eden çocuklarda, zorunlu olmaması durumunda cep telefonu kullanımı yasaklanmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, çocukların günde en fazla 10 dakika kadar akıllı telefonlarda zaman geçirebileceğini vurgulamıştır. Çocuklar kadar yetişkin bireylere de olumsuz etkileri olan akıllı telefonu, günlük yaşamınızda daha az sürelerle kullanmaya özen gösteriniz.
Evinizde yer alan televizyonu uzak bir mesafeden seyretmeyi tercih ediniz. Ne kadar uzaktan izliyorsanız, sizin için o kadar yararlı olacaktır.
Kullanmadığınız herhangi bir teknolojik aleti prizden çıkararak, radyasyon yaymasını engelleyiniz. Kullanılır durumda olmasa dahi, teknolojik aletler prizde de radyasyon yayma özelliğine sahiptir.
Gün sonunda uyuduğunuz ya da dinlediğiniz oda içerisinde herhangi bir teknolojik alet barındırmamaya özen gösterin.
Kullanmadığınız vakitlerde, telefonunuzu yakınınızda tutmak yerine sesini açıp sizden daha uzak bir alana bırakabilirsiniz.
Bilgisayar kullanıyorsanız, piyasada bulunan düşük radyasyonlu ekranları tercih edebilirsiniz. Bilgisayar başında işiniz gereği çok vakit geçirmeniz gerekiyorsa, bilgisayar konusunda bu tarz önlemleri alabilirsiniz.
Fotokopi makineleri yüksek manyetik alanında yer almaktadır. Bu sebeple fotokopi çekerken mümkün olduğunca en az 50-100 cm uzağında yer alınız.
Saat konusunda tercihinizi elektrikli olanlardan değil, pilli olanlardan yöne kullanın.
Tıraş makinesi kullanıyorsanız, şarj edilebilir modelini tercih edebilirsiniz. Şarj ettikten sonra bu şekilde kullanmanız sizi prizden de uzak tutacaktır.
Yatağınızda elektrikli battaniye kullanıyorsanız, kapatmadan hiçbir şekilde yatağa girmeyiniz. Radyasyon tehlikesi dışında yangın tehlikesi de barındırmaktadır.
Yorum bırakın