1984 yılında temelleri Charless Hull tarafından atılan bu teknolojinin asıl amacı sanal ortamda tasarladığımız cisimleri 3D halinde somut nesnelere dönüştürmektir. 3D baskı teknolojisi ile tasarladığımız projenin parçalarını, aparatlarını ve hatta ürünümüzü oluşturabiliriz. Kısaca 3D yazıcılar ile yapabileceklerimizi kısıtlayan tek şey hayal gücümüz.
3D Yazıcı Nasıl Çalışır ?
3D yazıcılar Additive Manufacturing yani katmanlı imalat diye adlandırılan üretme yöntemi ile çalışır. Yazıcı üzerinde kullanılabilecek hammadde çeşidi de oldukça geniş bir yelpazeye sahip, bu hammaddelerin en yaygını ise filamenttir. 3D yazıcıda herhangi bir şey üretmeden önce 3D tasarıma sahip olmamız gerekir. Bu tasarım bilgisayar üzerinde AutoCad, SolidWorks, 3DsMax gibi tasarım odaklı programlar ile çizilmiş tasarımlar veya 3 boyutlu tarayıcı ile taranmış olan tasarımlar “.stl” dosya uzantısı halinde 3D yazıcımıza aktarıp hemen ardından tasarıma başlanır.
Baskı işlemine başlamadan önce yazıcı kolunun ucunda “Nozzle” denilen iğne ucunun belirli bir sıcaklığa ulaşması gerekir. Çünkü; filamente şekil vermek için erimesi gerekiyor.
3D Yazıcı Çeşitleri Neler?
Genel olarak Endüstriyel 3D yazıcılar ve ev tipi 3D yazıcılar olarak iki başlık altında ayrılabilir. Yine de sadece iki başlık altında değerlendirmek yanlış olacaktır. 3D yazıcılar genel olarak kullandıkları teknolojilere göre değerlendirilmekte. Bu çeşitler;
-
Stereolithography (SLA) Teknolojisi
-
Digital Light Processing (DLP) Teknolojisi
-
Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisi
-
Selective Laser Sintering (SLS) Teknolojisi
-
Selective Laser Melting (SLM) Teknolojisi
-
Electron Beam Melting (EBM) Teknolojisi
-
Laminated Object Manufacturing (LOM) Teknolojisi
3D Yazıcı ile Neler Yapılır ?
Daha önce de söylediğim gibi sizi kısıtlayan tek etken hayal gücünüz. Hayalinizi kurduğunuz evi, ev dekorasyonlarını, araba parçalarını, hediyelik eşyalarınız gibi hemen her şeyi bu yazıcı sayesinde yapabilirsiniz. Örneğin; telefon kılıfı, kalem, bilgisayar kasası, protez bacaklar, kalemlik gibi hayalinizi kurduğunuz eşyayı 3D baskı ile elde edebilirsiniz.
3D Yazıcıda Bulunan Parçalar Nedir ?
Kompakt bir tasarıma sahip olan 3D yazıcılar birçok parça ve materyalden oluşmakta. Bu parçalar ve materyaller ;
-
Sigma Profiller
-
Şase (Alüminyum veya pleksi glas)
-
Rulman
-
Kalpin
-
Mil
-
Kayış ve Kasnak
-
Somun, cıvata gibi malzemeler
-
Step Motorlar
-
Fanlar
-
Termistör
-
Isıtıcı Komponent
-
Sıcak Tabla
-
Extruder
-
Noozle
-
Endstop, durdurucu gibi Limit Switch’ler
-
Güç Kaynağı
-
Anakart
-
LCD Ekran
-
Filament
Yorum bırakın