3d yazıcı sanal ortamda tasarlanmış olan nesneleri somut bir hale getiren makinelere verilen addır. 3d yazıcılar bilgisayar destekli olan tasarımlar ya da yazılım tarafından ortaya koyulan 3B diyagramları, şekilleri kullanarak tasarlanan ürünü oluşturur. 3d yazıcılara bazen üretim yazıcıları denildiği gibi ek üretim yazıcıları da denilmektedir. 3d yazıcıları kullanıldıkları alanlara getirdiği en büyük avantaj hiç şüphesiz maliyet konusunda olmuştur. Bu özelliği en çok makine mühendisliği alanında işe yaramaktadır. 3d baskı dijital platformlarda oluşturulan dosyaları katı bir formda cisim yapma işlemidir. 3d baskıya genellikle katı üretimi de denilmektedir. Dijital ortamlarda oluşturulan dosyaların katı bir şekilde forma girmesi ilave işlemler kullanılarak yapılmaktadır. İlave işlem ise nesnenin tamamen yapılması için malzemelerin ardışık olarak üst üste inşa edilmesidir. Bu ardışık olarak inşa edilen her bir katman oluşturulan katı cismin yatay şekilde ince ince dilimlenmiş kesitleri olarak görülebilir. 3d baskıyı daha iyi bir şekilde ifade etmek için bir freze makinesinin bir metal ya da plastik maddelerini kesen ya da oyup çıkarak sistemin tam tersi olarak düşünebiliriz. 3D baskının en önemli yararı ise geleneksel üretim yollarlı için kullanılan malzemeleri en aza indirerek yeni cisimler oluşturmaktır.
3D baskı nasıl yapılır?
3D baskı yapmanız için ilk olarak bir modele ihtiyaç vardır. Bu modeli kendiniz çizip oluşturabileceğiniz gibi 3D çizim sitelerinden de hazır bir şekilde indirdiğiniz dosyalarla da yapabilirsiniz. Şu an birden fazla 3d modelleme ürünü bulunmaktadır. Bu ürünlerden bazıları oldukça pahalıdır. Bu ürünleri kullanmak yerine ücretsiz olarak kullanabileceğiniz yazılımlar da mevcuttur. 3D baskı konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Bu işe yeni başlayanlar genellikle Tinkercad ile başlamaktadır. Bizlerde 3d çizime yeni başlayacak kişiler için Tinkercad uygulamasını önerebiliriz. Web tarayıcısı ile çalışan tinkercad ayrıca ücretsizdir. Bu sistemi kullanabilmeniz için bilgisayarınıza yüklemeniz yeterlidir.
3D yazıcılar nerelerde kullanılır?
Gözlük yapımında, diş hekimliğiniz bazı alanlarında, protez yapımında, film endüstrisinde, antik eselerin kopyalanması adına arkeoloji alanında ve olay yerlerinde bulunan fakat ağır hasarlı olan delilleri yeniden yapılandırmada kullanılır.
Yorum bırakın