Mouse türleri neler? Bu konuda sizlere geçmişten günümüze geliştirilen fare aygıtlarının türlerinden detaylıca bahsedeceğiz.
Bilgisayarlar geliştirildikleri yıllardan beri günümüze kadar pek çok kez değişime uğradı ve yenilenerek şimdiki zamana kadar geldi. Geçmişte oldukça ilkel olan fare aygıtları, günümüzde sağladığı modernlik ve rahatlık ile biliniyor.
Mouse türleri
Tarihteki ilk mouse 1946 yılında piyasaya sürüldü. O zamanlar geliştirilmeye devam edilen bu aygıtlar henüz bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmıyordu ve günümüzdeki gibi bir sisteme sahip değildi. Yani şu anki fare aygıtlarına göre oldukça ilkel duruyordu. İlerleyen yıllarda daha da gelişen fareler günümüzdeki haline yavaş yavaş benzemeye başlamıştı. Örneğin 1984 yılında kullanılan bir mouse 3 tuş içeriyordu ve alt kısmında şişkin bir alan bulunuyordu. Günümüzde ise ışık kullanarak veri alan fareler yaygın konumda.
Fare türlerinden ilki mekanik fareler olarak yer alıyor. 60’lı yıllardan bu yana kullanılan bu tür farelerin ortasında bir top yer alıyor. Bu topun hareketi içerisindeki mekanizmayı hareket ettiriyor. Bu mekanizmanın hareketine göre fare işlem yapıyor ve bilgisayar veri gönderiyor.
Günümüzde yaygın olarak tercih edilen optikal fareler ise uzun süredir kullanılıyor. Bu farelerin çalışma şekli ise mekanik farelere göre daha detaylı olmakta. Optikal fareler, ışıktan yararlanarak farenin hareketini sağlıyor. Farenin ışık geçiren kısmındaki sensör bu veriyi toplayarak bilgisayara iletiyor ve bu sayede farenin hareketi algılanıyor.
Bir diğer fare türü ise klavye üzerinde yer alan mousepad olarak biliniyor. Bu tür fareler özellikle dizüstü bilgisayarlarda yer alan fare türleri olmaktadır. Kullanıcılar, dizüstü alırken ek fare ihtiyacı duymadan bu farelerden yararlanıyor ve işlerini rahatlıkla halledebiliyor. Bu farelerin çalışma mantığı ise oldukça basit. Fare el hareketleri ile yapılan hareketin yönüne göre veri gönderiyor, bilgisayardaki fare de bu yöne göre hareket ediyor.
Fareler kablolu ve kablosuz olarak iki farklı türde yer alıyor. Kablolu fareler hem USB hem de PS/2 portu ile birlikte çalışırken kablosuz fareler USB portu ile kullanıcılara uzaktan bir deneyim sunuyor. Kablosuz fareler özellikle bilgisayarı uzaktan kullanmak için olumlu bir avantaj.
Yorum bırakın