Satın aldığımız bir telefonun kutusundan çıkardığımızda her şey çok kullanışlı ve oldukça hızlı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kadar hızlı olmasının başlıca nedeni telefonun içerisinde yüklü program olmamasıdır. Başlangıçta bazı akıllı telefon markaları birtakım programları yüklenmiş olarak verse de genel anlamda bakıldığında, cihazlar boş olarak gelir. Telefonlar kullanılmaya başlandığında ise birtakım programların yüklenilmesi istenir. Çünkü akıllı telefon için işe yarayacak tonlarca uygulama vardır. Birçok sosyal medya, işe yarayacak uygulamalar ve boyutu yüksek oyunlar yüklenilmeye başlanır. Bu durumlar akıllı telefonların yavaşlamasına kaynaklık etmeye başlar. Bu uygulamalar sürekli bildirim alır ve gönderir. Bu durum telefonda birtakım performans kayıplarına yol açabilmektedir. Zamanla telefonun donduğu düşünülür ancak o sırada telefon sistem sıralamasına girmiştir. Yani arka planda telefonun meşgul olduğu başka bir sistem çalışırken, açılmaya çalışılan uygulama gecikmeye uğramaya başlamaktadır. Bir diğer faktör ise Flash Depolama Birimleridir. Akıllı telefonun içindeki bu birimlerde depolanan veri miktarı arttıkça yine bir yavaşlamaya gitmektedir. Bu durumda kullanıcıların yapacağı bir şey yoktur. Çünkü üreticinin kullandığı disk formatı veya bölümlendirme sistemiyle alakalı bir durumdur.
Akıllı Telefonunuzun Yavaşlaması Nasıl Önlenir
Akıllı telefonun yavaşlamasını önlemek için kullanabileceğiniz birkaç teknik:
- İhtiyaç duyulmayan, gereksiz bulunan uygulamaların kaldırılması telefonunuzun performansına olumlu yönde etki edecektir. Böylelikle arka planda servislerin telefondaki kaynakları tüketmesini engellenecektir.
- Depolama birimini çok doldurmamak, bulut servislerinden yararlanmak hızına etki eder.
- Performans düşüklüğü için yapılacak bir diğer yöntem akıllı telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek.
Üreticiler Planlı mı Yavaşlatıyor?
Birçok insanın aklında üreticilerin akıllı telefonları planlı olarak yavaşlattığı görüşü yer edinmiştir. Akıllı telefonlarının yavaşlamasının en önemli faktörü yazılım güncellemeleridir ve geri dönüşü de genelde olmamaktadır. Bu yazılım güncellemelerini üreticilerin kasten yapması mümkün mü? Neden güncellemelerle birlikte telefon hızlarında yavaşlama oluyor? Yazılım güncellemelerinin yapılma nedenlerinden bazıları güvenliği arttırmak veya yeni özellikleri kullanıcılara sunmaktır. Yazılım güncellemeleri genel anlamda en son çıkan cihaza göre yapılmaktadır. Bu durum halihazırdaki akıllı cihazın fonksiyonunu doğrudan etkilemektedir. Akıllara gelen soru ise üreticiler yeni güncellemeyle birlikte eski sürüm kullananların performansına olumlu katkı sağlayacak bir çalışma yapabilir miydi?
Yorum bırakın