Bilim insanları Afrika’ya düşen bir Ay meteorunu inceledi ve meteor üzerinde yalnızca su bulunan bölgede oluşabilecek türde bir silikon dioksit kristali buldu.
Tohoku Üniversitesi’nde görevli Masahiro Kayama önderliğindeki bir araştırma ekibi, Afrika’nın kuzeybatısına düşmüş olan bir Ay meteorunu inceledi ve ilginç sonuçlara ulaştı. Meteor üzerinde morganit adı verilen bir tür silikon dioksit kristali bulmayı başaran bilim insanları, bu kristalin yalnızca su bulunan bölgelerde oluşmuş olabileceğini dile getirdi. Alkali suların yardımıyla oluşan bu kristal türüne daha önce hiçbir Ay meteorunda rastlanmamıştı.
Araştırmacılar, meteorun Ay’daki Procellarum Terrane isimli bölgeden geldiğini düşünüyor. Bu bölgede yer altında Güneş ışınlarından korunan su kristallerinin bulunduğunu belirten araştırmacılar, Ay tozundaki suyun Güneş ışınlarına bağlı olarak buharlaştığını ancak Güneş ışınlarından korunan kısımlarda hala suyun bulunma ihtimalinin mevcut olduğunu dile getirdi.
Son yıllarda yapılan araştırmalar ve bu meteor benzeri bulgular Ay tozundaki su oranının düşündüğümüzden daha fazla olabileceğini gösteriyor. Tahminlere göre tozdaki su oranı %0,6 civarında ve eğer bu tahmin doğruysa gelecek senelerde 1 metre küp ay tozundan 6 litre su elde edebiliriz.
Yorum bırakın