Gümrük ve Ticaret Bakanlığı‘nın kısa süre önce yaptığı açıklamaya göre, “ÇiftlikBank”ın reklamları tedbiren 3 aylık bir süre boyunca durduruldu. İşte tüm detaylar…
Çiftlik Bank hakkında inceleme ve kararlar her geçen gün devam ediyor. CEO Mehmet Aydın‘ın daha önce sizlere aktardığımız haberde olduğu gibi KKTC’ye hisselerini devretmesinden sonra yeni bir açıklama daha geldi. Yeni açıklamaya göre Çiftlik Bank’a yönelik yapılan tüm incelemeler bitmeden reklamlar yayınlanmayacak. Bu bakımdan reklamlar için durdurulma kararı alındı.
Bunların yanı sıra yeni açıklamaya göre “Çiftlik Bank” isminde “Bank” kelimesi olduğu ve Bankacılık gibi kavramları çeliştirdiğinden kullanıcılarda bir güven söz konusunun meydana geldiği ve bu anlamdan resmen yasaklandığını belirtelim.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan resmi açıkla ise şöyle;
“Bilindiği üzere son zamanlarda kamuoyunda sıkça gündeme gelen “ÇİFTLİKBANK” ile ilgili olarak, Bakanlığımızın başlatmış olduğu incelemeler; gerek reklam ve tanıtımların yasalara uygun olup olmadığının denetimi, gerekse Bakanlığımız müfettişlerinin piramit satış yönüyle başlattıkları yerinde denetimleri ile devam etmektedir.
Bu aşamada, firmanın gerçekleştirdiği tüm tanıtımlarda kullanmış olduğu “ÇİFTLİKBANK” ifadesinin, Bankacılık Kanunu’nun 150 nci maddesine aykırılık teşkil ettiği tespit edilmiştir. Gerekli izinler alınmadan “Banka” ifadesinin gerçek ve tüzel kişiler tarafından ticaret unvanlarında, ilan ve reklamlarda kullanılması ilgili Kanun maddesi gereği yasak olup, tüketiciler nezdinde bu yönde bir algı ve güven oluşturulmasının ve tüketicilerin tecrübesizliklerinin istismar edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanarak, söz konusu reklamlar hakkında Reklam Kurulu’muz tarafından üç ay süreyle tedbiren durdurma cezası verilmiştir. Gerekli incelemeler devam etmekte olup, firmadan konuyla ilgili görüş ve savunması alındıktan sonra yine Reklam Kurulu’muz tarafından nihai karar verilecek, gerekli görüldüğü hallerde idari para cezası da uygulanabilecektir.
Verilecek nihai kararların kamuoyu ile paylaşılacağını ifade ederken, tüketicilerimizin bu ve benzeri oluşumlara karşı daha hassas ve ihtiyatlı davranmaları, tasarruflarını bu gibi alanlara yatırırken azami özeni göstermeleri gerektiğini önemle hatırlatırız”
Yorum bırakın