Blockchain kripto para birimlerinin finanse edilebilmesi için kurulmuş bir şirkettir. Geçmişi 2011 yılına dayanır. Popüler hale gelişi günümüzde kripto paralara olan merakın artması ile üst düzeyi bulmuştur. Kendi içerisinde bir zincir yapı oluşturur ve bu sayede kripto para alanında yapılan tüm yatırım ve alım satım işlemleri takip edilebilir.
Veri Tabanı Nedir?
Veritabanı bilgilerin elektronik ortamda depolanmasını sağlayan bir sistematiktir. Düzenli bir şekilde işlenen veriler temel bir kontrol mekanizması ile işlevi gösterir. Burada veritabanı üzerinden herhangi bir işlenmiş veriyi sorgulayabilmek ve bu veri üzerine yazmak için farklı sistematik diller kullanılır. Bu sayede doğru olan güncel bilgiye ulaşılabilir. Büyük çaplı yönetim sistemlerini düzenleyebilmek ve burada bir denetim oluşturabilmek için de değerlidir.
Blockchain ile Veritabanı Arasındaki Fark Nedir?
Blockchain ile veritabanı farkı işlevsel olarak kullanım alanları incelendiğinde fark edilebilir. Veritabanı oluşturulurken kendi içerisinde bir bağ bulundurur. Bu bağa göre verinin işlendiği bir istemci ve bilgilerin erişilmesi ve dağıtılmasını sağlayan bir sunucu arasındaki alışveriş ile gerçekleşir. Blockchain adı verilen sistemde ise hem istemci hem de sunucu arasında ve bu istemci ve sunucuların birbirleri arasında düzenli bir bağ bulunur. Bu sebeple kontrol mekanizmalarında da farklılıklar ortaya çıkar. Blockchain daha geneldir ve merkezi bir kontrol sistemi bulunmaz. Bu yönüyle düşünüldüğünde güvenilirlik oranı iyi bir derecede kabul edilmez. Farklı işlemcilerin bilgilere ulaşabilmesi bundan kaynaklı olarak mümkün hale gelir. Yapılacak herhangi bir işlem yapılımı anında tüm kayıt altına alınmış kişilerle paylaşılır. Veritabanında ise merkezi bir kontrol alanı bulunur.
Veritabanı ile blok zincirleri karşılaştırıldığında hızlı performansı olarak da aralarında gözle görülür bir fark tespit edilmiştir. Veritabanı üzerinden yapılan işlemlerde ki hız kapasitesi ile blok zinciri üzerinden yapılan alım satım ve yatırım işlemlerindeki hız kapasitesi farklılık gösterir. Blok zincir arasında sunulan farklı platformlarında eklenmesi ile hızında bir gerileme oluştuğunu söyleyebilmek mümkündür.
Birim zamandan elde edilen verim blok zinciri ile gerçekleştirilen işlemlerde daha avantajlı gibi gözükse de gizlilik konusunda da gözle görülür bir farkı bulunur. Burada kontrolsüz bir şekilde farklı kişilerin blok yazabilme imkanı bulunduğu için gizlilikte ileriye dönük olarak sıkıntıların oluşabilmesine açık bir kapı bulunur.
Blockchain ve Veri Tabanı İşlemleri
Blockchain işleyişi, veritabanı kullanımı birbirine benzer gözükmekle beraber ufak ayrıntılarla farklı alanlara hitap eder. Blok zinciri kendi içerisinde güvenilirliği sağlayan bir sistem sunar. Bu sisteme göre bireysel olarak bulunan varlığın görülebilmesi takip edilebilmesi ve bu varlık birimi üzerinden ticaret yapabilmesi sağlanır. Kripto para uygulamaları üzerinden yapılan alım ve satım işlemlerinde güvenilir, şeffaf ve ileriye dönük sürdürülebilir bir hizmet sunulmasında Blockchain teknolojisinden faydalanılır. Blokchain’in işleyişinde sunduğu sistematik yapı ve güvenilir bir şekilde saklanması, istendiğinde tekrar izlenebilmesini sağlayan bir içeriği barındırı. Prensip olarak bakıldığında her bireye ait bir şifre belirlenir. Bu sanal şifre üzerinden para transferi, alım satım işlemleri ve yatırım yapılabilir. Blok zinciri sayesinde dijital olarak kişiye ait bir anahtar oluşturulur. Bu anahtar hesaba giriş yapılırken veya birikim oluşturulan alana bakmak istenirken faydalanılmaktadır.
Yorum bırakın