Web siteleri için hız ve güvenlik oldukça önemli detaylar. Bu ikisi dışında dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar da elbette ki var. Ancak bir web sitesi yeteri kadar hızlı olduğunda hem kullanıcı deneyimi hem de SEO açısından büyük avantaj elde edecektir. Güvenlik ise web sitesinin dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı bir duvar örülmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda CDN kullanmak web sitesi sahiplerinin tercih ettiği bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Peki CDN kullanımı gerekli midir? Hangi siteler CDN kullanmalı? Bu sorulara yanıt arayalım.
CDN Nedir?
İçerik dağıtım adı olarak ifade edebileceğimiz CDN, “Content Delivery Network” teriminin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuştur. CDN kullanan bir web sitesinin verileri ziyaretçilere en yakındaki sunucudan dağıtılır. Bu sayede gecikme süresi en aza indirilirken, sayfa yükleme sürelerindeki problemlerden neredeyse kurtulmuş olunur.
Tarayıcınıza herhangi bir URL girdiğinizi düşünün. Açılan web sitesinden size iletilen veriler, CDN kullanımı sonrasında size coğrafi bakımdan en yakın sunucundan iletilecektir. Sunucuya uzaklık nedeniyle oluşan geç erişim sorunu ortadan kalkacak, sitedeki verilerin yüklenme zamanı epey kısalacaktır.
Örneğin; Kanada’da barındırılan bir web sitesine erişim sağlamak istiyorsunuz. Aradaki mesafenin ne kadar uzun olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu durumda ilgili web sitesi CDN kullanıyorsa, size en yakın sunucudan web sitesinin verileri iletilecektir. CDN kullanılmıyorsa siteye erişim süreniz uzayacak, kullanıcı deneyiminiz istediğiniz düzeyde olmayacaktır.
Hangi Siteler CDN Kullanmalı?
Eğer bir web siteniz bulunuyorsa CDN kullanmayı iyiden iyiye düşünmelisiniz. Sitenizin bant genişliği, trafiği, hangi sektörde varlık gösterdiği, hangi konumlardan ziyaretçi çektiği gibi detayları değerlendirerek CDN tercihinizi bir karara bağlayabilirsiniz.
E-ticaret siteleri
E-ticaret işletmelerinin neredeyse hepsi CDN ağlarından yararlanmaktadır. Ana sunucuya uzak konumlardan erişim sağlayan ziyaretçiler için CDN avantajlı bir seçenektir. Sonuç olarak hiç kimse geç yüklenen bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak istemez.
Blog siteleri
Her blog sitesinin CDN kurulumu yapmasına gerek yok. Ancak trafiği yüksek, video ve görsel paylaşımı fazla olan blogların CDN ağına uzak kalmaması gerekiyor. Geç açılan, donan veya açılmayan görseller sitenizdeki ziyaretçi sayısını düşürebilir. “Erken çıkma oranı” olarak ifade edilen düşüşlerin bir nedeni de budur.
Oyun siteleri
Çevrimiçi oyun hizmeti sağlayan platformlar için CDN avantajları belirgin bir şekilde ortadadır. Oyuncu sayısı artmaya başladıkça oyun artık oynanamaz hale gelebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına oyun platformları CDN tercih etmelidir.
Yorum bırakın