Diophantus Cebir ilminin babası olarak biliniyor ve Aritmetika isimli eserde cebirsel denklemleri yer alıyor. gösterim ve sembolleri ilk kullanan kişi bu adamdır. Bizler matematikte genel olarak bilinmeyenleri x şeklinde gösteriyoruz. Aritmetika isimli eserin eski kopyalarında da Yunan harfi olan Sigma bilinmeyen sembolü olarak kullanılıyordu. Bu matematik dâhisi Milattan sonra 210 yılı ile 295 yılları arasında yaşadı. Bu adam matematikte saygın bir yeri olan Leonhard Euler gibi bir dahiye ilham kaynağı olmuştur. Sonraki yüzyıllarda gelen tüm matematikçilerin yeni keşifler yapmalarına zemin hazırlamıştır. Tıpkı diğer matematik dahileri gibi bu adam da milattan sonra 3. yüzyılda Mısır’a gitmiştir ve Mısır’ın bilgeliğinden v kütüphanelerinden istifade etmiştir.
Diophantus ve meşhur Kitabı Arithmetica
Matematik alanında en gelişmiş topluluklar Babillerdir. Babillerin kil tabletlerinden kalan oldukça sofistike Cebir sembolleri ve çözümleri bulunmaktadır. Bu topluluğun matematikçileri, karelerin ve dairelerin alanlarını hesaplamayı biliyorlardı. Ayrıca 2 derece denklemlerin çözümlerini de biliyorlardı. Kahramanımızın bu toplulukta çok iyi yetişmiş matematikçilerle de bir araya geldiğini biliyoruz. Arithmetica isimli eser, ünlü matematikçi Diophantus’a aittir ve içinde birinci dereceden ve ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerin çözüm yolları bulunmaktadır. Bu kitap 1000 yıl boyunca yazarlar tarafından elle çoğaltıldı.
Bu adamın Problem çözerken tek yaptığı hata İkinci derece denklemlerde ve 1. derece denklemler bulduğu negatif rakamları ve İrrasyonel çözümleri yok saymasıdır ki bu kusur, binlerce yıl öncenin matematik kaşifleri için kusur bile sayılamaz. Diophantus Cebir ilminin babasıdır ve bu alana neden yoğunlaştığı ile ilgili elle tutulur bir veri yoktur. Fermat isimli matematikçi de Diophantus Cebir mirasından yararlanarak;
Denkleminde, n=2 durumunda x,y ve z değerlerinin sırasıyla 3.4 ve 5 olduğunu buldu. Diophantus döneminden 700 yıl sonra da Hindistan’da ortaya çıkan Brahmagupta isimli matematikçi de doğrusal ve karesel denklemler için çözümleri bu adamdan yola çıkarak geliştirdi. İtiraf etmek gerekir ki, Diophantus, Aritmetika isimli cebir kitabında, II. derece denklemleri çözerken, 2 kökü değil 1 kökü bulmakla yetiniyordu. çözüm kümesinde kökler negatif çıktığında yada irrasyonel sayılar olarak çıktığında bunlara dikkat etmiyordu.
Yorum bırakın