Disket nedir? Disket geçmişten günümüze nasıl gelişti? Özellikle nostalji tutkunları bu gibi sorunların cevabını merak ediyor.
Disket, geçmişte en çok kullanılan manyetik depolama birimlerinden birisi olarak yer alıyor. Günümüzde pek kullanımı olmasa da 2000’li yıllarda da zaman zaman kullanılıyordu. Disketin yerini günümüzde USB bellek, DVD, Blu-Ray ve taşınabilir HDD veya SSD gibi teknolojiler almış durumda.
Disket nedir? Disketin gelişim tarihi
Disket hakkında bilinmesi gereken çok şey var. Öncelikle disketin genel özelliklerinden bahsedelim. İngilizce dilinde floppy disk olarak bilinen disket, 3.5 inç ile 8 inç arasında değişken boyutlara sahip. Eski disketler oldukça büyük iken 2000’li yıllara doğru küçük disketler üretilmeye başlandı. Özellikle 90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başında teknoloji ile ilgilenen nesil disketler ile az çok uğraşmış olmalı.
Disketin boyutları ise o kadar düşük kapasiteye sahip ki günümüzde tek bir görselin dahi sıkıştırılması zor olduğunu bilmek gerekiyor. Özellikle 3.5 inç olan, çift yönlü 1.44 MB diskler oldukça popüler idi. Kaliteli bir görselin boyutunun daha yüksek olduğunu düşündüğümüzde bu diske sığmayacağını belirtmek gerekiyor.
Disketlerin tarihi 60’li yıllara kadar dayanıyor. 60’lı yılların sonunda geliştirilmeye başlayan disketler için ilk piyasaya sürülme 1971 yılında gerçekleştirildi. İlk disket 8 inç boyutu ile oldukça büyük bir görünümdeydi. 1971 yılında ticari kullanıma açılan ilk disket yaklaşık 80 KB boyutuna sahipti. Disketler zaman ilerledikçe daha gelişerek boyutlarında da artış yaşandı.
1976 yılında ilk 5.25 inç disk piyasaya sürüldü. Bu durum disketler için önemli bir olaydı. Disketlerin 3.5 inç seviyesine inmesi de 1982 yılında gerçekleşti. İlk 1 MB boyutuna ulaşan disket 1978 yılında 1.2 MB olarak piyasada yer aldı. 2000’li yıllara kadar üretimi devam eden disketler en yüksek 240 MB’ın biraz üzerine çıkabildi. En düşük boyutu ise 2 inç olarak yer aldı.
Disketler zamanında o kadar popüler hale geldi ki günümüzde ikon olarak yer ediniyor olmakta. Örneğin bir uygulamanın kayıt simgesinde disket görmek mümkün oluyor.
Yorum bırakın