Dünyanın bir kopyası tam olarak dijital ortama taşınabilmektedir fakat bu hızlı bir şekilde güncellenerek yapılabilir mi? Bazı geliştiriciler bu konuda önemli adımlar atmaktadır. Örneğin bir firma dünyanın kopyasını oluşturmak için bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama ile birlikte Google Maps gibi uygulamalar üzerinden çekilen veriler gerçek dünyaya benzer bir dünya ortaya koyuyor. Şehirler olmasa da yollar, denizler ve arazilerin yapısı gerçek ölçekte bulunuyor.
Dünyanın bir kopyası olması mümkün mü?
Teknoloji, geçmişten günümüze hızlı bir şekilde gelişme gösteren bir sektör. Her yıl yeni teknolojilerin tanıtıldığı bu sektörde 2000’li yıllardan beri hızlı bir gelişme söz konusu. Daha 2000 yılında 0.3 MP kamera, 256 MB RAM, 50 GB disk ve 480 piksel ekran gibi teknolojilerin yaygın olduğu zamanda günümüzde 8K ekran, 16 GB RAM, 64 MP kamera ve 20 TB disk alanı gibi teknolojiler daha yaygın konumda.
5G ve 6G ile birlikte kullanımının artması beklenen nesnelerin interneti teknolojisi de ayna dünya olarak adlandırılan dünyanın bir kopyası için de önemli bir adım olacak. Nesnelerin interneti, bir nesnenin internete bağlanması ve yapay zekadan da yararlanarak kullanıcısına özel veriler sunmasıdır. Sabah kalkıp bir aynanın karşısına geçtiğinizde size “Günaydın!” diyen ve aynanın bir köşesinde gündemi gösteren bir teknolojinin olması da buna bir örnek.
Sanal gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojisi zamanla daha da gelişiyor. Bu teknoloji, ayna dünya olarak adlandırılan dünyanın dijital halini daha iyi yansıtacak bir konu. Yani bu teknolojinin asıl amacı, dünyanın bir kopyasını dijital ortama taşımak. Eğer ki böyle bir teknoloji gerçekleşirse gelecekte dijital bir ortamın içerisine girip dünyanın her yerinde gezmek gerçekçi bir şekilde mümkün olacak. İnsanlar teknoloji sayesinde oturduğu yerden misafirliğe gidebilecek.
Bu teknoloji için çok büyük bir kaynak gerektiği ve devasa sunucu kaynaklarının ayrılması gerektiğinden dolayı henüz bu teknoloji için çok erken fakat günümüzde yapan bazı firmalar bulunuyor.
Yorum bırakın