Geçmişten günümüze gelişerek daha iyi oyunları oynamamızı sağlayan ekran kartları, pek çok teknolojiye de imkan tanıdı. 90’lı yıllarda 2 boyutlu oyunlar daha çok yaygın iken 3 boyutlu oyunlar da yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştı. Henüz o zamanlar düşük çözünürlükte ve düşük grafiklerle oynanan oyunlar, 2000’li yıllarda daha da gelişerek 3 boyutlu oyunların bir kademe daha gerçekçi olmasını sağladı. Günümüze geldikçe oyunlar kalitesini arttırdı, ışın izleme teknolojisi çıktı, gerçekçilik gittikçe yükseldi.
En kaliteli oyunları akıcı bir şekilde oynamamızı sağlayan teknoloji ekran kartı olmaktadır. Alınan ekran kartı ne kadar iyi olur ise oyun performansı da bir o kadar artacaktır. Bu da birçok kullanıcı için özellikle de profesyonel oyuncular için önemli bir olay olmaktadır.
Ekran kartı nedir? Nasıl çalışır?
Ekran kartı, monitöre görüntünün yansıması için gereken donanım olarak karşımıza çıkıyor. Harici ekran kartları anakarta takılsa da bazı ekran kartları dahili olarak yer alıyor. Bu da herhangi bir ekran kartı gerekmeden dahili ekran kartı ile bilgisayara bağlanmayı sağlıyor.
Ekran kartının görevi yalnızca monitöre veri yansıtmak değil, aynı zamanda çeşitli birimleri ile videoyu işlemek, videoyu çözmek, yansımayı işlemek, efektleri oluşturmak gibi birçok görevi de bulunuyor. Her birimin kendine özgü sistemi bulunur. Örneğin video biriminde video işlenirken 3D bölümünde oyun işlenmektedir.
Ekran kartının çalışma mantığı ise şu şekildedir. İşlemciye gelen veriler ekran kartına gönderilir ve ekran kartı bu verileri işleyerek monitöre yansıtır. Monitörde piksel piksel yansıtılan bu veriler her saniye otomatik olarak yenilenir. Monitör ekranında bir hareketlilik olmasa dahi ekranda sürekli bir yenilenme olur.
Örneğin saniyede 60 Hz olan bir 1080 piksel monitörde 1 saniye içerisinde 60 defa 2.073.600 piksel yenileniyor. Yani saniyede 124.416.000 piksel yenilenmiş oluyor. Bu da yalnızca saniye için bile oldukça yüksek bir sayı. Günümüz ekran kartları bundan daha fazlasını kaldıracak şekilde bulunuyor. Kısacası ekran kartı monitör aktif olduğu her zaman pikselleri yenilemektedir fakat bu işlem ekran kartı için oldukça kolay.
Yorum bırakın