Salgında hayatı kolaylaştıracak olan elektronik bileklik dönemi başlıyor. Bu sistem ile birlikte karantinada olan kişilerin takibi daha kolay bir hale gelecek. Sistemin bazı özellikleri ve avantajları da bulunuyor.
Elektronik bileklik ile salgında yeni dönem
Daha öncesinde duyurulan fakat henüz resmî olarak başlamayan elektronik bileklik dönemi için yeni bir adım atılıyor. Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen elektronik bilekliğin karantina altında olanların takip altına alması için geliştirildiği açıklanmıştı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci tarafından yapılan açıklamaya göre elektronik bileklik için çalışmaların tamamlandığı duyuruldu. Elektronik bilekliklerin kullanım amacının karantina altında olan kişilerin kurallara uyup uymadığını tespit etmek. Bakan yardımcısı, bunun yanı sıra HES uygulamasına yeni özelliklerin eklendiğini de duyurdu.
Şuayip Birinci, HES uygulamasına eklenecek olan birçok özelliğin uygulamanın işlevselliğini arttıracağını belirtti. Bu özellikler arasında ses ve yüz tanıma özelliği bulunuyor. Bu sistem sayesinde izolasyonun daha kolay yapılabileceği belirtiliyor.
Karantinada olanlara takılacak olan elektronik bileklik, pek çok özelliği içerisinde barındırıyor. Bu özellikler arasında ateş ölçmesi yer alıyor. Ateşi ölçecek olan bileklik, insanların durumunu da bildirecek. Salgında mücadeleyi büyük oranda kolaylaştıracak olan elektronik bileklik, müdahalelerin de daha kolay yapılabileceğini açıkladı.
Elektronik bilekliklerin bu konuda sağladığı avantajlar arasında hasta ve karantinada olan kişilerin takibinin daha kolay yapılabilmesi yer alıyor. Bu sayede gerektiğinde karantina altında olan kişiye müdahale hızlı bir şekilde yapılabilecek. Bu sistemin sağladığı bir diğer avantaj sistemin ateş ölçmesidir. Bu da kişinin sağlık durumu hakkında bilgi verecek.
Fiyasyon ekipleri hakkında da çeşitli bilgiler sunan Birinci, ekiplerin bu zamana kadar dijital altyapılar sayesinde dünyayı 160 kez dolaşacak kadar mesafe kat ettiklerini söylüyor. Salgın boyunca 9.5 milyon dakika telefon görüşmesi yapıldığını da belirten Birinci, Türkiye’nin salgında dijitalleşmenin büyük bir önemi olduğunu da açıklıyor. Bunun yanı sıra HES uygulamasının nüfusa oranla dünyada ikinci sırada yer aldığı da belirtiliyor.
Yorum bırakın