Endüstri çağı ile birlikte dünya üzerinde yeni bir yaşam tarzı başladı, köyden kente geçiş yaşandı, nüfus patlaması oldu. Peki her endüstri döneminin fitilini ateşleyen olaylar nelerdi?
Sanayi devriminin başlamasına vesile olan endüstri 1.0 ile birlikte teknoloji gelişti, bilgisayar çağı başladı, internet yaygınlaştı. Günümüzde ise yapay zekanın yer aldığı teknolojiler gelişmeye devam ediyor. Bu konuda sizlere endüstri dönemlerinden bahsedeceğiz.
Endüstri 1.0
1600’lü yıllar, henüz insanlığın insan gücü ile çalıştığı, tarlada iş yaptığı ve üretimlerin uzun sürede yapıldığı bir dönem. Bu yıllarda insan ve hayvan gücünün yaygın olması bir süre sonra nüfusun da artmasıyla arz ve talep dengesizliğini doğurmuştu. 1700’lü yıllarda bu zorluklar ile baş edilebilmesi için buharlı makinelerin üretimine başlandı ve sanayi devrimi resmen başlamış oldu. Sanayi devriminin sonuçları arasında nüfus patlaması ve kentlerin büyümesi yer alıyor.
Endüstri 2.0
Elektriğin geldiği çağ olarak da bilinen endüstri 2.0 döneminin başlangıcı arabaların seri üretime geçmesi ile oldu. Bu dönemde araba üretmek oldukça maliyetli bir işti. Birkaç günde üretilen arabaların daha hızlı bir şekilde üretilmesi için bantlar ile birlikte seri üretim sistemi ortaya çıktı. Bu sistem ile birlikte artık bir günde birden fazla araba üretilir hale geldi ve maliyetler düştü. Seri üretim kavramı pek çok fabrikada da kullanılmaya başlandı.
Endüstri 3.0 ve 4.0 Dönemi
1950’li yıllardan sonra artık bilgisayarlar daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu da üretim tesislerinin yeni teknolojilere geçmesini sağladı. Yeni dönem ile birlikte artık fabrikalarda bilgisayarlar ve robotlar kullanılmaya başlandı. Günümüzde bazı firmaların yararlandığı endüstri 4.0 teknolojisi ise yapay zeka ağırlıklı ve işçilerin daha az yer aldığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.
Endüstri 5.0
Japonya’da ortaya atılan Endüstri 5.0, Japonya’nın yaşlanan çalışan nüfusuna bir çözüm bulmak için geliştirildi. Gelecekte tamamen robotların ve yapay zekanın iş yapmasını sağlayacak bu dönem, hizmetlerin tamamen otomasyon şekilde çalışmasında önemli bir rol oynayacak. Bu dönemde iş alanları azalsa da teknoloji odaklı yeni iş alanları ortaya çıkacak.
Yorum bırakın