Yaşadığımız evren, o kadar geniş ki bunu sayılarla açıklamak bile uzun sürmektedir. Bundan dolayı bilim insanları evreni ışık yılı gibi kavramlarla bile açıklarken çok büyük sayılar oluşabiliyor. Bu da evrenin ne kadar geniş olduğunu gösteriyor. Dünya ile evreni kıyasladığımızda dahi biz insanlar, hatta dünya bile küçük bir kum tanesi, hatta bir atom boyutu bile olmamaktadır. Dünya devasa bir evrende bu denli küçüktür. Devasa bir evrende birbirine sadakatli bir şekilde bağlı olan gök cisimleri, harika bir düzen oluşturmuş bulunuyor.
Bilinen evrenin genişliği kaç km?
Şu anda insanlar Dünya gezegeninde yaşıyor. Dünya insanlar için her ne kadar büyük görünse de bunu şu şekilde düşünmek gerekiyor. Bir virüs veya bakteri için ev devasa gözükür. Aynı şekilde insan için de dünya büyük gözükmektedir. Şu anda Dünya’dan yüzlerce kat daha büyük gezegenler, Güneş’ten binlerce kat daha büyük yıldızlar da bulunuyor.
Bilinen evrenin genişliğini açıklamadan önce bazı kavramları belirtmemiz gerekir. Işık hızı saniyede yaklaşık 300.000 kilometre olmaktadır. Biz daha kolay hesaplamak ve size daha iyi anlatmak için yuvarladık. Birazdan belirteceğimiz sayı o kadar yüksek olacak ki hesap makinesi dahi bu sayıyı çözemeyecek. Saniyede 300.000 kilometre yol kat eden ışık, 1 saatte 1 milyar 80 milyon kilometre yol alır. Işığın 1 yılda aldığı yol 9 trilyon 454 milyar kilometre olarak karşımıza çıkıyor. Yani 1 ışık yılı denilen mesafe yaklaşık bu kadar olmakta.
Henüz işin başındayız. Daha bu noktada bile çok uzak mesafeye geçmiş durumdayız. Bilinen evrenin 93 milyar ışık yılı olduğunu söylersek bunu sayılarla ifade etmenin ne kadar büyük olduğu net bir şekilde anlaşılabiliyor. Yani evrenin genişliği 879.243.390.000.000.000.000.000 kilometre olmaktadır. Bu sayının okunuşu 879 sekstilyon 243 kentilyon 390 katrilyon. Yani evrenin içerisine 253 kentilyon Ay, 69 kentilyon Dünya, 632 katrilyon Güneş ve 879.848 Samanyolu galaksisi sığıyor. Ayrıca bilinen evrenin bir ucundan diğer ucuna ışık hızında gitseydik bu 93 milyar yıl sürerdi.
Yorum bırakın