Astronomlar, bilinen evrende en hızlı büyüyen kara deliği bulduklarını duyurdu. Devasa boyutlara sahip olan kara delik, ortalama her iki günde ortalama bir yıldız kadar kütleyi tüketiyor.
Australian National University’de görevli bilim insanları, bilinen evren içerisinde en hızlı büyüyen kara deliği keşfettiğini duyurdu. Christian Wolf liderliğindeki bir ekip tarafından keşfedilen kara delik, yapılan gözlemlere göre 20 milyar Güneş kütlesine sahip ve yaklaşık her iki günde bir ortalama bir yıldıza eş değer miktarda kütle tüketiyor.
SMSS J215728.21-360215.1 olarak isimlendirilen kara delik, tükettiği kütlenin parçalanma sürecinde ortaya çıkan enerjiyle Güneş’ten tam 700 trilyon kat daha fazla ışık saçıyor. Böylesine büyük ve parlak bir kara delik Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde bulunsaydı, galaksimiz Ay’dan tam 10 kat daha parlak olurdu ve merkezden yayılan X-ışını miktarı o kadar fazla olurdu ki Dünya’da yaşamın bulunması mümkün olmazdı. Neyse ki bu devasa kozmik cisim bizden 12 milyar ışık yılı uzakta bulunuyor.
İçerisinde bulunduğu galaksiden bile 10.000 kat daha parlak olan kara deliğin evrenin ilk zamanlarından beri var olması da onu daha gizemli kılıyor.
Yorum bırakın