Facebook, Cambridge Analytica skandalının ardından uygulamalarla paylaştığı kullanıcı bilgilerini araştırmaya başladı ve skandalın başrolünde bulunan şirket gibi kullanıcılar hakkında fazla bilgiye sahip olan 200 uygulamanın tespit edildiğini duyurdu.
Cambridge Analytica skandalı olarak bilinen ve dünyanın en büyük sosyal paylaşım platformu Facebook’un kullanıcılarının bilgilerini korumak amacıyla neredeyse hiçbir şey yapmadığını gösteren olay, şirketten gelen duyuruyla bir kez daha gündeme taşındı. Şirket, sosyal paylaşım platformundaki uygulama üzerinden Cambridge Analytica’nın birçok kullanıcının kişisel verisinin topladığını dile getirmişti. Bu olayın ortaya çıkmasının ardından yapılan incelemelerde, platformda yer alan yaklaşık 200 uygulamanın da aynı Cambridge Analytica gibi kullanıcılar hakkında detaylı bilgilere erişebildiği ortaya çıktı.
Mark Zuckerberg’ün Senato karşısında belirttiği gibi şirket içerisindeki ve dışarıdan görevlendirilen uzmanlarla yürütülen çalışmalar, detaylı kullanıcı bilgilerine eriştiğinden şüphelenilen bu uygulamaların erişim izinlerinin kaldırılmasıyla sonuçlandı. Şirket, uygulamaların kullanıcı bilgilerini kullanıp kullanmadığıyla ilgili kesin bir açıklama yapmaktansa “Bilgileri kullandıklarından şüpheleniliyor.” cümlesini kullanmayı tercih etti. Yalnızca Cambridge Analytica skandalından 87 milyon kişinin etkilendiği ortaya çıkmıştı. Erişimi kısıtlanan uygulamalar arasında da Cambridge Analytica gibi olanlar bulunuyorsa, şirketin dikkatsizliğinden ötürü gizli bilgileri kullanılan kişi sayısı kolayca 1 milyarı aşabilir.
Yorum bırakın