Dünya’nın milyonlarca yıl önceki halini gösteren bir simülasyon, tektonik plakaları inceleyerek şehirlerin yıllar önceki konumunu saptayabiliyor.
Bugün gezegenimizin haritasına baktığımızda kıtaların, adeta büyük bir yapbozun parçasıymış gibi birbiriyle uyumlu hatlara sahip olduğunu görmek mümkündür. Bunun nedeni, Dünya’nın milyonlarca yıl önce yalnızca tek bir kara parçasına sahip olmasıdır. Pangea olarak bilinen bu devasa kıta, milyonlarca yıl içerisinde gezegenimizin iç kuvvetleri tarafından adeta parçalara bölünmüş ve farklı konumlara sürüklenmiştir. Bu olayların sonucunda da bugün hepimizin aşina olduğu harita ortaya çıkmıştır.
DinosaurPictures.org isimli web sitesi, bugün gördüğümüz haritanın oluşmasından milyonlarca yıl önce, evlerimizin bulunduğu şehirlerin konumunu gösteren bir simülasyonu kullanıma sundu. 280 milyon yıl öncesine kadar geri giden simülasyon, Ankara ve İzmir gibi kalabalık şehirlerimizin seneler önce birbirinden ne kadar uzakta bulunduğunu gösteriyor.
Simülasyon oldukça başarılı ancak bilgi yetersizliğinden ötürü maalesef bazı şehirleri bulmak mümkün değil. Örneğin İstanbul bulunamıyor.
Buradaki bağlantıdan milyonlarca yıl öncesine dönüş yapabilirsiniz.
Yorum bırakın