Google’ın arama sonucundaki çıkan sayfada temel bilgileri kişileri bu siteye yönlendirmeksizin göstermesi geçen sene Fransa’da tartışma konusu olmuştur. 300 adet haber sitesi adına bir dernek ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilmiş olan yasal hükümler, çok bilinen ve kullanılan Google firmasını çıkmaza sürükleyerek imza atmasını da sağlamıştır. Google imzaladığı anlaşma hükümlerince bu nitelikteki haber sitelerine telif haklarını ödeyecektir.
Google arama motorunda bir arama yapıldığında, genellikle sayfanın başında aranan şeyler ile ilgili bilgilerin olduğu metinleri kullanıcılar bu siteye tıklamaksızın görebilmektedir. Bu hususun basın piyasasına zararlı olduğu sebebiyle bu arama motorunun ilgili firmasını yetkili makamlara APIG isimli bir dernek tarafından şikâyet edilmişti.
Fransa’daki rekabet kurumu FCA’nın ve 2019’da Avrupa Birliği’nde kabul edilen telif hakkı düzenlemesinin katkısı ile Google, bu konuda son zamanlarda iyice köşeye sıkışmıştı. Basın kuruluşlarının hakkını savunan taraf APIG, yaptığı açıklama ile emsal bir anlaşmaya imza atıldığını duyurdu. Google, artık Fransız haber sitelerine telif hakkı ödemeye başlayacak.
“Öne Çıkan Snippet” isimli yöntem ile çoğu siteye yönlendirilmeden içerdikleri bilgilerin kullanıcılara gösterilmesi, kullanıcıların elde ettikleri bilgiler sonucunda bu siteye girmemelerine ve de buna bağlı olarak ilgili haber sitesinin bundan olumsuz olarak etkilenmesine sebebiyet vermektedir. Yapılan anlaşma ile Google bu hususu bünyesinde barındırmaya devam etmesinin yanında, bu şekilde kullanmış olduğu haber sitelerine de telif haklarını verecektir.
Bir Gün Google, Türkiye’deki Haber Sitelerine de Telif Haklarının Bedeli Olan Ücreti Ödeyecek mi?
Bu soruya cevap verilebilmesi için incelenmesi gereken husus internet haberciliği ile ilgili olan mevzuat düzenlemeleridir. Avrupa Birliğine mensup olan ülkeler açısından 2019 yılında kabul edilmiş olan telif ile ilgili olan hakları düzenleyen yenilik; Google’ın Fransa’da bulunan haber niteliğindeki siteler ile anlaşmasının nedeniydi. Türkiye’de bu yönde internet habercili ile ilgili hususları düzenleyen bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Diğer bir yandan ise bir düşünceye göre de bu karar sayesinde, Google kendini riske atmamak amacıyla tüm ülkelerde uygulanabilecek bir telif hakkını bu ülkelere sunabilecektir.
Yorum bırakın