gunes y3Yg cover

Güneş Patlaması Neden Olur?

Güneş patlaması, güneşim atmosferinde oluşan gaz sıkışmasının sonucunda gazı püskürtmesine verilen addır. Güneşim tüm atmosferinde oluşabilen gaz sıkışması kendine yeterli alan bulamadığında püskürmeye başlar ve gaz püskürmesi dünyaya kadar ulaşabilecek güçtedir. Güneşin üç atmosfer tabakası vardır. Bunlar; fotosfer, korona ve kromosfer’dir. Güneş patlaması bu üç tabakada da meydana gelebilir ve meydana geldiği tabaka dahil tüm tabakaları etkiler. Elektron ve protonlar ışık hızıyla uzay boşluğuna fırlatılır. Bu patlamanın sonucunda oldukça fazla radyasyon açığa çıkar. Dünyaya gelene kadar azalan radyasyon dünya üzerinde iletişim kopukluklarına ve iletişim ağlarının olumsuz etkilenmesine neden olur.

Güneş Patlaması Nedir?

Güneş patlaması güneşin atmosferinde olan gaz sıkışmasının püskürtülmesiyle oluşur. Atmosferde kendine yer bulamayan gaz daha fazla sıkışacak alan bulamayınca dışarı püskürür ve buna da güneş patlaması adı verilir. Güneş patlamasından oluşan herhangi bir madde yoktur. Güneş patlamasıyla ortaya sadece elektron ve protonlardan oluşan oldukça güçlü magnetik dalgalar yayılır. Bu magnetik dalgaların boyutu o kadar büyüktür ki radyasyonu oluştur. Bu radyasyon uzay boşluğuna yayılır. Dünyaya bilenen büyük bir zararları yoktur.  Sadece radyoların sinyalleri anlık olarak bozulabilir, uyduların elektrik sistemlerinde arızalar görülebilir, telefon hatlarında sorun yaşanabilir. Çok düşük ihtimalle de olsa şehir elektriklerinde kesilmelere rastlanabilir.

531652

Güneş Patlaması Nasıl oluşur?

Güneş patlaması güneşin atmosferinde oluşan bir patlamadır. Güneş patlaması hakkında yanlış bilinenler vardır. Özellikle büyük güneş patlamalarının Dünya’yı etkileyeceğine dair yanlış bir bilgi vardır. Güneş patlaması nedenleri atmosferde oluşan sıkışan gazların açığa çıkmasıdır. Bu patlamada etrafa dağılan tek madde enerjidir. Magnetik ve büyük dalgaları bir enerji olduğu için radyasyon olarak tanımlanır. Bu radyasyon etkisini Dünya’ya gelene kadar kaybetmeye başlar. Bu patlamalar Dünya için oldukça zararsızdır. Fakat bu patlamalar yörüngesinde bulunan astronotlar ve uydular için oldukça tehlikelidir. Bu patlamayla oluşan magnetik dalgalar Dünya’ya girerken atmosfer sayesinde zararlı ışınlardan arınır. Bu yüzden insanlara ve canlılara fazla zararı bulunmaz.

Fakat uzay boşluğunda bulunan astronotlar için zararlı olabilir. Özellikle uzay boşluğundaki uydular için oldukça zararlıdır. Magnetik enerjiler açığa çıktığı için uyduların vericilerinde arızalara neden olurlar. Bu arızalar bazen tamir edilir bazen tamir edilemez. Bu durum magnetik dalgaların boyutlarıyla ilgilidir. Uydu çok güçlü, büyük dalga boyutundaki enerjiyle karşılaşınca geri dönülemez arızalara neden olabilir.

Ne Zaman Güneşte Patlama Gözlemlenmiştir?

Güneş’ de en büyük patlama 2010, 2013, ve 2015’de gözlemlenmiştir. Bu patlamalar sonucunda büyük bir alev topu açığa çıkmıştır ve 700 bin kilometreye yayılmıştır. Fakat uzay boşluğunda bulunan hiçbir gezegen ve uydu zarar görmemiştir. Dünyaya ulaşmayan patlama NASA tarafından görüntülenmiştir. Yakın zamanda büyük güneş patlaması gözlemlenmemiştir. Ufak tefek gerçekleşen küçük patlamalar ise arada görüntülenmektedir. Güneş patlaması oluşumu güneşin atmosferinde sıkışan gazların püskürmesiyle oluşur.