Bilgisayarlar, dijitalleşmenin önünü açan en büyük makinelerdir. Günümüzde cebimize kadar giren bu teknoloji, gelecekte nesnelerin interneti olarak daha çok karşımıza çıkacak. Şimdiden bunun altyapısı 5G ve 6G teknolojisi ile atılıyor. Endüstri 5.0 ise dijitalleşmenin bir diğer adımı olarak kullanıcıları karşılıyor olacak.
İlk bilgisayarlar
İlk bilgisayarlar, 1900’lü yılların başında ortaya çıkmaya başladı. O zamanlar henüz 2. Dünya Savaşı dahi gerçekleşmemişti. Bu kavramın kökenine inildiğinde ise ilk olarak bilgisayarın bilgi saymak amaçlı kullanıldığı bir dönem mevcuttu. Günümüzde de aslında bilgi sayıp bu verileri işliyor.
İlk mekanik hesaplama aygıtı, 1600’lü yıllarda ortaya çıktı. O zamanlar bilgisayar olarak düşünülse de bu makine 6 basamaklı sayılara kadar hesap işlemi yapabiliyordu. Henüz elektriğin dahi bulunmadığı bu dönemde oldukça ilkel bir cihazdı.
1900’lü yıllara geldiğimizde bilgisayarlar aynı şekilde elektronik ortamda daha detaylı hesaplama işlemi yapması için geliştirilmişti. Daha yüksek sayıları hızlı bir şekilde yapabilen bu makineler, mühendislerin günler süren işlerini o zamanlar birkaç saate kadar indiriyordu. Günümüz ile karşılaştırdığımızda ise saatler süren işlemler saniyeler şu anda içerisinde halledilebiliyor.
ilk bilgisayarlar 2. Dünya Savaşı’nda dahi hesaplama yapmak amacıyla kullanılmıştı. Henüz depolama birimi bulunmayan bu bilgisayarlar, delikli kart adı verilen ve makine dili olarak adlandırılan bir programlama yöntemi ile çalışıyordu. Bu kart takılıyor, makine bu kartı okuyor ve çalıştırıyordu.
Günümüze doğru bilgisayarın evrimi
İlk bilgisayarlarda depolama alanı az önce de belirttiğimiz gibi bulunmuyordu. Bu da makinelerin yalnızca verileri okuma yetkisinin bulunmasını sağlıyordu. O zamanlar RAM yani önbellek dahi bulunmadığı için veriler delikli kartta belirtildiği şekilde işleniyordu.
Bilgisayarlar zamanla daha da gelişerek depolama alanı bulunan, önbelleğe sahip bir cihaz haline geldi. Depolama alanları o zamanlar 1 MB gibi oldukça düşük bir alana sahipti. Delikli kartlar, zamanla yerini programlama diline bıraktı. Fortran, BASIC ve Assembly o zamanların en popüler programlama dilleri arasında yer alıyordu. Ekran kartı ise görüntünün yaygınlaşmasıyla 1900’lü yılların ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan bir teknoloji oldu.
Yorum bırakın