İnsanlar var oluşlarından itibaren uzaya karşı merak içerisinde olmuşlar ve uzayı görmek, anlamak için çalışmalar yapmışlardır. Yapılan çalışmalar sonucunda Neil Armstrong 20 Temmuz günü ve Dünya’dan ayrılışından tam olarak 110 saat sonra Ay’a ayak basmış ve buradan bilgi vermişti. Aynı işlemi geçtiğimiz sene İsrail’de denemiş fakat başarısızlık sonuçlanmıştı. Beresheet uzay görevi ilkinde başarısız olduğu Ay’a yolculuğunu yine Beresheet 2 aslı görevi ile tekrar denemey hazırlanıyor.
Neil Armstrong ardından farklı milletlerden astronotlar ve gök bilimciler uzaya gitmek üzerine çalışmalar yapmışlardır ve bu durumu adeta bir yarış haline getirerek sürdürmeye devam etmişlerdir. Günümüzde de hala devam eden bu yarışın ilk denemesinde başarısız olsa da İsrail bir kez daha Ay’a gitmeyi deniyor.
Ay’a Gitme Yarışı
Çin ve ABD gibi büyük ve güçlü devletler senelerdir Ay’a ikinci kere ayak basmak için yoğun çalışmalar yapmaktadır. Bunların yanı sıra İsrail’de denemelere başlamış hatta ilk çalışmalarını uygulamaya sokmuş fakat başarısız olmuştu. Şimdi 2024 yılında tekrar Beresheet 2 görevi Ay’a ayak basmak için hazırlıklara başladı.
Kutu şeklinde bir uyduya verilen isim olan Beresheet geçen sene uzaya doğru fırlatılmıştı. Temelde başarılı geçen bir yolculuk geçirse de Beresheet görevinin asıl amacı Ay’a ayak basmak olduğu için görev bu anlamda başarısız kabul edilmişti. Başarısız olmasının sebebi ise uydu Ay’a inmeye çalıştığı esnada kontrolünü kaybetmiş ve çakılmıştı.
Uzay Çalışmalarına Devam
Beresheet görevinin ilk aracını geliştiren SpaceLL, yine aynı şekilde Beresheet 2 görevi içinde çalışmalara başlayacağını duyurdu. Yetkililer yolculuğun asıl tarihinin 2024 yılının ilk yarısı olmasını planladıklarını açıkladı.
Firma tarafından yapılan açıklamanın ardından görev için yapılabilecek deney teklifleri istenmişti. Çalışmalar doğrultusunda gelen teklifler hala devam ediyor. Teklifler incelenerek içlerinden en başarılı olanlar seçiliyor ve seçilen deneyler uzmanlar tarafından incelendikten sonra uygulamaya geçip geçmeme konusunda kararlar alınıyor. İlk denemede ki hataların farkında olan bilim adamları sorunları gidermek ve başarılı sonuç elde etmek için de oldukça başarılı bir ekip toplamış gibi görünüyor.
Yorum bırakın