Kızılötesi Kamera üretti

Kendi İmkanları ile Kızılötesi Kamera Ürettip TÜBİTAK’a Sattı

Lise mezunu olan ve Gaziantep’de yaşayan Müslüm İncedal, kendi olanakları çerçevesinde  kızılötesi kamera yaparak; kamerayı TÜBİTAK’a sattı.


Fabrika’da çalıştıktan sonra işinden ayrılarak, kendini endüstriyel görüntüleme konusunda  geliştiren 37 yaşındaki Müslüm İncedal, tasarladığı kameraları sanayiden tarıma pek çok alanda faaliyet gösteren firmalara sattı.

Kendisine ait olan yazılım ile birlikte kızılötesi kamerayı TÜBİTAK’a satan İncedal, “Devlet yetkilileri bana sahip çıksınlar, ülkem için büyük işler yapabilirim” dedi.

Ülkemize ithal edilen teknolojik ürünleri yapabildiğini belirten İncedal, “Birçok özelliği bulunan termal kameralar üretiyorum. Yaklaşık 10 senedir bu işle uğraşıyorum. Bu ürünler kesinlikle Türkiye’de imal edilmiyor ve ayrıca yurtdışında 100.000 dolar civarında iken; bense devlet kurumlarına çok ucuza, 15 ila 20.000 TL arası bir fiyata satıyorum” diye konuştu.

Müslüm İncedal Tübitak

Kameraların benzeri dünyada yapılmadı

İncedal: “Geliştirdiğim sistemler halihazırda endüstride kullanılıyor. Bense bunları daha ileri seviyelere taşıdım. Tabii bunları hep bireysel olarak yaptım. TÜBİTAK’a başvurduğumda, üniversite mezunu olmadığım için girişimci sıfatını kazanamadım ve dolayısıyla destek alamadım. O zaman ben de kendi başıma, bireysel olarak çalışmaya başladım.

Söz konusu ürünler ülkemizde üretilmiyor. Yurtdışından, çok pahalı fiyatlara Türkiye’ye satılıyor. Şu anda, gelmiş olduğum noktada, askeri alana dahi girebilecek termal kızılötesi görüntüleme sistemini dönüştürdüm ve bu dönüştürmüş olduğum görüntülemeyi en son TÜBİTAK’a sattım.

Beni internet üzerinden bulmuşlar. Güneş panellerinin katmanları arasındaki çatlaklık, panellerin verimliliğini düşürüyormuş. Söz konusu çatlakları saptamak adına alt katmanları görüntüleyecek türlü özellikteki kameralara ihtiyaç duyduklarını söylediler. Ben de bunu kendilerine gönderdim. Önce bana inanmadılar. Fakat sonra, yani proje dosyalarını gönderince, nihayet benim yaptığıma inandılar. Daha sonra da aracı firma vasıtasıyla benden bu kameraları satın aldılar. Ve kullandıklarında da, gayet başarılı neticeler elde ettiler.”

Elektronik Kart Tasarımlarına Kadar Tamamını Kendisine Ait olduğunu belirten İncedal: “Devletten şimdiye değin tek kuruş destek alamadım. Ve kazandığım paranın hepsini de bu işlere harcadım. Kazancımla araştırma-geliştirme projelerimi oluşturup, planlayıp, onları finanse eden bir kişi olduğum için, kayda değer bir aşama elde edemiyorum. Kurumsal bir yapı haline gelebilirsem, Türkiye adına ciddi bir kazanç olur.”

İncedal, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destek talep ederek, gerekli ortamın  oluşturulması halinde ürettiği sistemleri ihraç ederek ülke ekonomisine katkıda bulunabileceğini belirtti.