Yazılım öğrenmek günümüzde pek çok insanın merak ettiği konulardan biridir. Çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanan yazılım dilleri, insanlara freelance çalışma fırsatı sunar. Yazılım öğrenmeye karşı artan taleplerden biri iş imkanlarıdır. Bireysel olarak, uluslararası şirketler, freelance işler gibi çeşitli iş sahası bulunan bir meslek grubu olmaya başlamıştır.
Yazılım Ne Demek?
Bilgisayarlar, mobil cihazlar, tıbbi cihazlar, otomobiller ve fabrikalar gibi çeşitli alanlarda kullanılan araç ve sistemlere işlevsellik kazandıran kodlama sistemleri ya da programlama sistemleri kullanılarak kod ve komut dizilerine yazılım adı verilir. Bir işlevi bir cihaza kazandırmak için farklı programlama dilleri kullanılabilir. Gelişen bir alan olması nedeni ile insanlar farklı programlama dilleri geliştirmiştir. Benzeri işlevlere sahip olan diller, sundukları kolaylıklar nedeni ile farklılıklar gösterir.
Hangi Yazılım Dili Öğrenilmeli?
Programlama dilleri konusu yazılım öğrenmek isteyen kişilerin nereden ve nasıl başlaması gerektiğine karar vermesi gereken ilk konudur. Programlama dilleri, insanlar ve makineler arasında iletişim kurulmasına yardımcı olur. Hem geliştiriciler hem de kullanıcılar, programlar sayesinde iletişim kurabilir. Tarihte ilk bilgisayar programlaması 1 ve 0’dan ibarettir. Tam anlamı ile programlama demek doğru olmasa da VAR ve YOK şeklinde bir çalışmadır. Eski bilgisayarlarda 1 elektriksel akım var, 0 ise elektriksel akım yok demektir. Bu sistem içi Binary adı verilmiştir. Binary sisteminin çevrilmesi için ilerleyen yıllarda FORTAN dili geliştirilmiştir. Daha sonra geliştirilen diller şu şekildedir;
- LISP.
- COBOL.
- ALGOL.
- PASCAL.
- BASIC.
- C.
- C++.
- PEARL.
- VISUAL BASIC.
- PYTHON.
- JAVASCRIPT.
- PHP.
- GOLANG.
- RUBY.
- C#.
Çeşitli adlar ile bilinen programlama dilleri, farklı amaçlar için kullanılabilir. Benzer komutlar ile çalışa programlama dilleri olsa da kullanım alanına göre tercih yapılması gerekir. Yazılım öğrenmek isteyen ve hangi dili öğrenmesi gerektiğini düşünen kişiler, öncelikle amacını ortaya çıkartmalıdır.
Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlanması Gerekir?
Yazılım öğrenme konusunda hevesli olan kişilerin, hevesleri ve merakları dışında sabır ve uzun saatler çalışma enerjisine ihtiyaçları olduğu bilinmelidir. Saatler süren çalışmalar, fiziksel ve zihinsel yorgunluklar gibi çeşitli yıldırıcı durumlar ile karşılaşmak mümkündür. Hazırsanız, nereden başlanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yazılım ve programlama dillerini öğrenmenin kolay hale gelmesi için İngilizce diline karşı yatkınlık olması gerekebilir. Komutlar, algoritmalar ve kaynaklar çoğunlukla İngilizcedir. Öncelikle dil eğitimi ile başlanılabilir. Dil konusunda kendini geliştirmek kişisel kararlardır. Komutların ezberlenmesi gibi çeşitli yöntemlerde tercih edilebilir. yazılımlar farklı olsa da komutlar benzerlik gösterdiği için ezberlemek çözüm yolu olabilir.
Daha önceden herhangi bir deneyimi bulunmayan kişilerin, öğrenme konusunda gerçekten meraklı olması gerekir. Çaba sonucunda etkili ve verimli sonuçlar alınabilir. Başlangıç seviyelerinde olan kişiler, yazılım öğrenmek için basit kodlama eğitimlerini takip etmelidir. İnternette yer alan çeşitli platformlar, uygulamalar ve eğitimler ile kolay bir başlangıç yapılabilir.
1 Yorum