Kondansatörler yani kapasitörler, elektrik enerijisini elektrik alanı olarak depolayan iki uçlu bir devre elemanıdır. Temelinde iki adet tam iletken plakanın arasına yalıtkan bir madde konulması ile elde edilir.
Denklemlerde ve devlerede “C” harfi ile gösterilen kondansatörlerin birimi ise Farad “F” dır.
Kondansatörler Ne İşe Yarar ?
Kondansatörlerin asıl işi doğru akım yerine alternatif akımı iletmektir. Bu özellikleri sayesinde farklı farklı devrelerde farklı amaçlar için kullanılırlar. Güç kaynağı devrelerinde filtreleme, frekansı üretme ve güç aktarım hatlarında gerilim düzenleyici olarak kullanılırlar.
Kondansatörlerin Yapısı
Kondansatörler yani kapasitörler iki adet iletken plaka arasında herhangi bir yalıtkan malzeme ile oluşturulur. Yalıtkan kısmı boş bırakma seçeneği mevcut olsa da dielektrik özelliğe sahip herhangi bir madde ile de oluşturulabilir. Örneğin ; kağıt, cam, plastik, seramik, mika gibi.
Kondansatörlerin Kullanım Alanlarına ve Çeşitleri Nelerdir ?
Farklı farklı tipteki kondansatörler, elektrik devresine ihtiyaca uygun olarak istenildiği şekilde kullanılabilir. Kondansatör çeşitleri ise;
-
Seramik Kondansatörler
-
Elektrolit Kondansatörler
-
Tantal Kondansatörler
-
Mika Kondansatörler
-
Trimer Kondansatörler
-
Süper Kondansatörler
olarak altı grupta incelenir.
Kondansatörler Nasıl Seçilmeli ?
Elektrik devresinde kullanmak istediğimiz kondansatörleri seçerken birçok etkeni göz önünde bulundurmamız gerekir. Bunlardan sadece bazıları ;
-
Çalışma Gerilimi
-
Kapasite Değeri
-
Polarizasyon
-
Tolerans
-
Sıcaklık Katsayısı
-
Kaçak Akım
Kondansatörlerin Ölçümü Nasıl Yapılır ? Nasıl Yapılması Gerekir ?
Kapasitörler yani kondansatörlerin ölçü biriminin Farad olduğunu daha önce de söylemiştik. Kondansatörlerin kapasite değeri, kullandığımız kapasitörün yüklendiği birim elektrik yükünün gerilim değişimi olarak tanımlanabilir.
Farad Uluslararası Birim Sistemi’ne göre 1 coulomb (C)/ volt (V) olarak belirlendi. Farad biriminin ölçü biriminin önüne ise SI ölçü birimi katsayıları kullanılır.
Bir kapasitörün değerini ölçmek istediğimizde LCR Metre adlı cihazı temin etmemiz gerekir. LCR Metre’ler indüktör (L), kapasitör ( C ) ve direnç ( R ) ölçümü yapabilir ve ismini bu değerlerin baş harfinden almıştır.
Kapasitör Değerleri Nasıl Okunur ?
Elektrolitik kapasitörlerin üzerinde kapasite ve gerilim değerleri yazılır. Seramik kondansatörler üzerinde 3 rakamlı bir sayı olur. Bu sayının ilk iki basamağı kapasite değerini, diğer basamağı ise katsayıyı temsil eder. Bu değerlerin çarpılması ile pikofarad cinsinden kapasite değeri bulunur.
Yorum bırakın