İskoçya’daki Edinburg üniversitesi’nde mobil iletişim profesörü olan Harald Haas tarafından verinin LED ampuller aracılığıyla aktarılabileceği açıklamıştı. Li-Fi sisteminin çalışan modelini en son TED konuşmasında bir mağazadan aldığı LED ampul ve güneş pili ile bir dizüstü bilgisayara video aktarabilen Hass böylece bir Li-Fi prototipini tanıtmıştı. Bu prototipin gelişmesi yaygınlaşması ile birkaç yıl içinde interneti ampuller üzerinden kullanmamız muhtemel gözüküyor.
Li-Fi, standart Wi-Fi‘den 100 kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Li-Fi , çok yüksek hızda hareket eden ve kablosuz olarak çalışan Visible Light Communications (VLC) sistemi olarak tanımlanmakla beraber; Li-Fi, saniyede 224 gigabite kadar hız ulaşabiliyor. Bunu yaparken veri aktarımını sağlamak içinde ev tipi LED ampullerden faydalanıyor.
Dilerseniz şimdi Harald Haas’ın TED konuşmasını izleyelim.
Harald Haas’ın 2 yıl önce yapmış olduğu bu konuşma üzerine ne gelişti? Kimler Li-Fi’ye yatırım yapıyor?
Kasım 2014‘de Li-Fi öncülerinden biri olan pureLiFi, Fransız aydınlatma şirketi Lucibel ile bir iş birliğine girmiş ve Li-Fi özellikli ürünleri piyasaya sürmüştü. PureLi-Fi’nin halen piyasada iki ürünü bulunuyor. Bir LED ışık akışına bağlamak için Li-Flame ve USB aracılığıyla bir cihaza bağlanıp ışık ve bağlantı sağlamayı amaçlayan Li-Flame Masaüstü cihazı. Geçen yıl Li-Fi‘nin BAE merkezli telekomünikasyon sağlayıcısı BAE Du Telekom ve Zero1 tarafından Dubai’de ürünün test edildiği bildirildi. Du Telekom, bir Li-Fi bağlantısı üzerinden internet, ses ve video akışını başarılı bir şekilde sağladığını iddia etmişti.
Ayrıca Apple‘ın Li-Fi özellikli gelecekteki iPhone’lar inşa edebileceğini öne sürmüştü. Bir Twitter kullanıcısı, iOS 9.1 kodunda, Apple’ın Li- Fi‘yi iPhone’larla gelecekte bütünleştirebileceğini ifade eden Li-Fi‘ye ‘LiFiCapability‘ olarak yazılan referansları bulduğunu açıklamıştı.
2013 yılında Maite Brandt–Pearce ve Mohammad Noshad tarafından kurulan Charlottesville merkezli Li-Fi şirketi VLNComm , ABD Enerji Bakanlığı ve Ulusal Bilim Vakfı’ndan destek aldı. Ayrıca, bu yıl bir Li-Fi özellikli ürünü serbest bırakmayı planlayan Lockheed Martin gibi ABD devlet kurumlarıyla da görüşmeler yapıldığı da bilinen bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
Son olarak, 2012 yılında Deepak Solanki ve Saurabh Garg tarafından kurulan Velmenni şirketi, iki yıl önce Hamburg’da Airbus iş-hızlandırıcı programını tamamladığını ve Bloomberg’te yayınlanan habere göre ise uçak kabinleri ve dış kullanım için Li-Fi uygulamaları geliştirdiğini açıklamıştı.
Şu an için gelişmeler bunlar ile sınırlı ancak Li-Fi‘nin yaygınlaşıp yaygınlaşmaması konusunda nasıl ilerleneceği henüz belli olmamak ile beraber; bu gelişme ile birlikte daha hızlı bağlantı ve veri iletimi ile iş yapan işletmeler için yeni fırsatlar çıkacak gibi gözüküyor.
Yorum bırakın