Günümüzde teknolojinin nimetlerinden en çok yararlanan ve insanlığa büyük faydaları lan alanlardan biri ise sağlık alanıdır. Labaratuvar ortamlarında teknolojisi sayesinde üretilen özel ilaçlar, önemli ilerleme kaydeden tıbbı tedaviler, hastanelerde kullanılan gelişmiş teknolojik aletler derken şimdiler de bu teknoloji ler cerrahi işlemlerin hitiyaçlarına göre uyarlanarak hastalara umut doktorlara ise destek olmaya devam ediyor.
Bahsettiğimiz önde gelen teknolojilerde biri olan Microsoft Hololens isminden de anlaşılacağı gibi bir gözlük teknolojisidir. Uluslar Arası Uzay İstasyonu ve Nasa’da da kullanılan ve sanal gerçeklik imkanı sunabilen bu teknoloji Türkiye’de ise cerrahi alanda kullanılmaya başlandı.
Microsoft Hololens Gözlüğü dünyada sayılı merkezlerden sonra Türkiye’de ilk kez Hacettepe Üniversitesi’nde anatomi eğitimlerinde kullanıldıktan sonra cerrahi kısımda da kullanılmaya başlandı.
Microsoft Hololens Gözlüğü Cerrahi Alanlarda Nasıl Kullanılacak?
Tomografi, MR, Pet gibi radyolojik görüntüler üç boyutluya çevrilerek cerrahi müdehalelerde ve tanı koymada kullanılmak için Microsoft Hololens dijital gözlüğe yüklenecek. Cerrahi işlem gerçekleştirilirken doktor müdehale ettiği organın tüm açılardan çekilmiş radyolojik görüntülerine üç boyutlu olarak ulaşabiliyor olacak.
Microsoft Hololens Gözlük sayesinde beyin ve ortopedi cerrahinin yanı sıra tespit edilmesi çok zor olan tümörlerin yer aldığını ameliyatlarda da başarı oranını artırmayı hedefliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören öğrenciler bu teknolojiyi anatomi derslerinde deneyimliyor olacaklar.
Microsoft Hololens Teknolojisinin Faydaları
Microsoft Hololens Gözlüğü’nün en önemli faydalarından biri zor tespit edilen tümor vakalarında hastalar, hasta yakınları için umut olurken doktorlar için ise hem yardımcı hem de başarılı olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca doktor cerrahi müdehale esnasında hastaya ait tüm verilere ulaşabiliyor olacak. Bu da tedavinin başarısını artıracak.
Ayrıca bu teknoloji üniversitelerde verilen tıp eğitimlerine de ciddi oranda katkı sağlayacak. Böylelikle aynı anda bir çok öğrenci eğitim alabilecek. Gözlükte kullanılan radyolojik görüntüler üç boyutlu olduğu için gözlüğü kullanan doktor adayı görüntüsü alınmış organi dilediği gibi inceleyebiliyor olacak.
Son olarak gözlükte yer alan görüntü eş zamanlı iki boyutlu olarak bir bilgisayar ekranınada yansıtılabilmektedir. Gözlüğü kullanan hekim görüntüyü istediği gibi yakınlaştırıp uzaklaştırabilir.
Yorum bırakın