Eğer bir işe başlıyorsanız bu iş için yapılması gereken en önemli şey konsantre olmaktır. Motivasyon sağlamanın pek çok yöntemi bulunuyor. Bu yöntemlerden bazılarını bu konuda sizler için derledik.
Motivasyon sağlamak için yapılması gerekenler
Öncelikli olarak planlı olmak, plan yapmak gerekiyor. Günün her saatinde ne yapmanız gerektiğini belirlemeli ve buna göre yaşamalısınız. Planlı yaşayan bir kişi kendine daha çok zaman ayırabilmektedir. Örneğin sabah 7’de kalkıyorsanız bu saatten sonra neler yapacaklarınızı belirlemeli veya her 3-4 saatte 1 plan yapmalısınız. Örneğin sabah yemek ve sonrasında çalışma, öğlen dinlenme ve yemek, öğleden sonra çalışma ve sonrasında oyun gibi bir plan hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde plan yapmak ne kadar çok vaktiniz olabileceğini ortaya koyar, boş vakitlerinizi iyi değerlendirmenizi sağlar.
Dengeli beslenmek motivasyonun bir diğer kaynağıdır. Çünkü eğer ki işe aç bir şekilde başlarsanız kendinizi daha sinirli ve gergin hissedebilirsiniz. Bundan dolayı sabahları kalkınca öncelikle yemek yemek ve karın doyurmak gerekiyor. Aynı zamanda acıktığınızda tekrar yemek yemeli, ara ara atıştırmalıklar ile kendinizi daha mutlu etmelisiniz. Bu da çalışma sırasında motivasyonu yüksek tutacaktır. Bu konuda bilinmesi gereken en önemli şey akşam saatlerinde çok yemek yememektir. Akşam saatlerinde ağır beslenip yatmak sindirim sistemi sorunlarını etkileyen bir durum. Bunun yerine isteğe bağlı olarak daha hafif beslenebilir, içecek tercih edebilirsiniz.
Günün belirli saatlerinde kendinizi motive etmek amaçlı eğlenceye vakit ayırmalısınız. Eğlenceli kimliğinizi ortaya koymak hem motivasyonu sağlıyor hem de günün daha değerli geçmesinde etkili oluyor. Günün bir saatinde bile eğlenmek sizin en doğal hakkınız. Eğlence derken parti gibi alanlarda eğlenmek değil eğlenceli içeriklere göz gezdirmek, oyun oynamak, sohbet etmek gibi aktivitelerdir.
Uyku düzeninin iyi olması da motivasyonu ve çalışmaya odaklanmayı etkileyen bir diğer faktör. Uyku saatleri düzenli olmalıdır. Her gün belirli saatlerde uyumalı ve uyanmalı, düzeni buna göre sürdürmelisiniz. Örneğin 21-05, 22-06, 23-07 gibi bir uyuma düzeni ortaya koyabilirsiniz. Düzenli uyumayan bir kişi gün içerisinde yorgun ve stresli olabiliyor.
Yorum bırakın