Günümüzde oldukça sık kullanılmaya devam eden kelimelerden biri olan “Nano” kelimesi Yunancadan gelmektedir. Yunancada bu kelime cüce anlamına gelmektedir. Bir Nanometre ölçüsü ise (nm) metrenin milyarda biri kadar uzunluğu ifade etmektedir. Teorik olarakta milimetrenin de milyonda biri kadar bir uzunluk ölçüsüdür. Bir insan saç teline göre yaklaşık olarak saç telinin 1/10.000 gibi bir kalınlığı; 1/80.000 büyüklüğe sahip olan parçacıkları ifade etmektedir.
Nanoteknoloji Nedir?
Nanoteknoloji’nin kullanım amacı atomlar ve moleküllere ait olan en küçük birimleri ifade edip; maddeyi de atomik boyutu ile kontrol etmek amacı ile kullanılır. Bir nevi iki Atom’u üst üste koyarak yeni maddeler oluşturmayı veya mevcut maddelerin moleküler yapısında değişiklikler yaparak yeni maddeler oluşturma çalışmalarını içermektedir. Şayet doğadaki atomik dizilime benzer bir dizilim elde edilebilir veya kopyalanabilirse atomlar hareket ettirilebilir ve böylece birçok farklı madde oluşumu sağlanabilir. Bu yüzden günümüzde nanoteknolojiye olan ilgi git gide artırmakla ve bu alandaki çalışmalar artmıştır.
Nanoteknoloji Nerelerde Kullanılır?
Oldukça geniş olan ve genişlemekte olan bu alan günümüzde fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi, elektronik…vs sektörlerde kullanılmasının yanında, Özellikle tıp konusunda da oldukça dikkat çekici gelişmelere neden olmaya başlamıştır. Gelişmekte olan bir teknoloji olan nanoteknoloji için şu dönem sınırlı sayıda uygulamalar ile karşılaşsakta gelecekte çok daha genişleyeceği aşikardır.
Gelişecek olan bu teknoloji sayesinde üretilecek mikroskobik boyuttaki aygıtlar ile insan vücudunda dolaşan ve damarlarında dolaştığı insan hakkında tedavi sağlayan araçlar ile karşılaşmamız muhtemel gözüküyor. Nanomateryallerin üretime geçilmesi ile hayatımıza dayanıklı ulaşım araçları, kir tutmayan, paslanmaya aşırı dayanıklı eşyalar gibi eşyaların üretimi de mümkün olacak.
Dünyamızın en büyük sorunlardan biri olarak görülen kullanılabilir su kaynakları da, nanoteknoloji sayesinde kendisini yenileyebilecektir. Dolayısı ile Nanoteknoloji’nin geleceğimizin anahtar teknolojisi olduğunu söyleyebiliriz.
Nanoteknolojinin Hayatımıza Etkileri Nelerdir?
Bu teknolojiye insanlığın şimdiden hazırlıklı olması gerektiği birçok uygulama ile gözükmektedir. Kendi bilgisayarınızı ürettiğiniz ve emirler verdiğinizi düşünün!. Bu teknoloji’nin etkileri ile para birimleri, ticaret hayatı nasıl şekillenir? bu bir merak konusudur.
Nanoteknolojinin Yararları Nelerdir?
Bu teknoloji sayesinde daha az maliyetli ve daha fazla üretim yapılabilir. Böylelikle yaşam kaliteside arttırılmış olacaktır. Ayrıca daha sağlıklı ve güvenli bir yaşama kapıları aralarken; Zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
Türkiye’de Gerçekleşen Nanoteknoloji Çalışmaları
Ülkemizde Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Bilim Merkezi’nin bir nanoteknoloji atölyesi bulunmaktadır. Ülkemizde bu alanda çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir.
TÜBİTAK’ın 2023 Vizyon Programı’nda da nanoteknoloji çalışmaları için bir yol haritası oluşturulmuştur. Bilkent Üniverisitesi’nin Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) bu alanda büyük bir gelişim göstermektedir. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, TÜBİTAK, MAM gibi merkezler de bu araştırmalar için yeterli donanıma sahip bir ülkedir.
Yorum bırakın