Jüpiter’in uydularından birisi olan Europa’da canlılığın olabileceğini düşünen NASA, yıllar sonra uyduya göndereceği araç için şimdiden testlere başladı. Drone, Europa’yla benzer koşullara sahip olan Antarktika buzullarında deneniyor.
Güneş Sistemi’nde yaşam belirtileri aramaya devam eden NASA, yaklaşık 10 sene sonra sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in uydusu Europa’ya küçük bir ziyaret gerçekleştirmek istiyor. Drone benzeri bir araç ile buzlarla kaplı olan gezegene iniş yapmayı (aslında “dalış” demek daha mantıklı olur) planlayan NASA, bu zorlu görevin merkezinde bulunacak drone’u şimdiden test etmeye başladı.
Icefin isimli drone benzeri araç, Europa’nın ortalama 100 km kalınlığındaki buz kütlesinde araştırma yapabilmek adına özenle geliştirildi. Uydunun son derece zorlu koşullarından ötürü bilim insanları Icefin’i Antarktika buzullarında test ediyor ve elde ettikleri sonuçlara göre araç üzerinde geliştirmeler, değişimler yapıyor.
Europa’da kendi kendine hareket edecek
Bilim insanlarını zorlayan bir diğer nokta da Icefin’in Europa’daki kontrolü. Dünya’dan son derece uzak olmasından ve Ay’dan, Mars’tan farklı olarak zorlu bir bölgede yer almasından ötürü Icefin kendi başına araştırmasını sürdürecek. Bunu mümkün kılabilmek adına uzay aracına birçok sensör yerleştirildi. Bu sensörler hem Europa’da görevini yerine getirebilmesini sağlayacak, hem de çevresel etkenleri araştırarak (örneğin asit seviyesi veya çözülmüş oksijen) canlılığın olup olmadığını kontrol edebilecek. Europa son derece soğuk ve Dünya’ya kıyasla küçük olmasına rağmen Dünya’dan daha fazla su barındırıyor. Bu da Jüpiter’in uydusuna yaşam barındırma şansı tanıyor.
NASA, şimdilik bu görev için 2030 senesini işaret ediyor ancak gerekli görülmesi durumunda bu tarih daha da ileri alınabilir.
Yorum bırakın