Otomatik pilot, aracın hidrolik, mekanik ve elektronik sistemlerini kullanarak uçağı sadece belirli şartlar altında yönetilmesini sağlayan yazılım ya da araçtır. Uçuş planını takip edebilen bu sistem, hız ve yüksekliğin yanı sıra uçağın önünün baktığı yeri de sabitleyebilir. Pilotlar, kalkış ve iniş noktaları dışında genellikle uçağı otomatik pilot tarafından kontrollü bir şekilde yönlendirir. Yolcu uçakları, oto pilot sisteminin en çok kullanıldığı taşıtlardır.
Otomatik Pilot Ne İşe Yarar?
Oto pilot, uçaklarda kalkış hariç diğer çoğu mekanizmada rol almaktadır. Genel olarak uçağın ağırlık merkezi etrafındaki denetler ve uçağı güvenlik parametrelerine göre yönlendirir. Uçuş öncesinde hazırlanan rota verisi bu yazılıma yüklenmektedir. Pilot tarafından görev verildiği andan itibaren de bu rota halinde uçağı kontrol etmektedir. Uçaklar; tek eksenli, iki eksenli, üç eksenli olmak üzere üç farklı otomatik pilot yazılımına sahiptirler. Yeni nesil hava araçlarında geliştirilmiş üç eksenli otomatik pilotlar ile yönlendirilebilir. Bu tip oto pilotlar, dönüş ve yatış hareketleri ile beraber dümeni kontrol ederek sapma hareketini yönlendirir. Modern uçak sistemlerinde klasik uçak manevralarının çoğunu otomatik pilot gerçekleştirebilir. Tırmanış uçuşu ve alçalış uçuşu ise çok farklı durumlar dışında pilotlar tarafından yönlendirebilmektedir. Otomatik pilot, tüm işlemleri pilotun komutanları doğrultusunda gerçekleştirmektedir.
Otomatik Pilot Ne Zaman Devreye Girer?
Otomatik pilot, kalkıştan bir süre sonra devreye girer ve inişten bir önceki durumda kapanır. Bunun dışında yardımcı pilot olarak pilotunun görüş alanın kısıtlandığı ya da uçuş sisteminin arızalandığı noktalarda da pilotun kontrol üstünde olmak üzere devreye girebilmektedir. Bu yazılımın görevleri ya da yetkileri uçaktan uçağa değişebilir.
Otomatik Pilot, Bir Uçağı İndirebilir mi?
Gerekli komutlar doğrultusunda uçağı indirebilmesi mümkündür. Buna otomatik iniş sistemi denmektedir. Uçak zorlu şartlar altında iniş yapmaya çalışıyorsa mesela görüş alanı tamamen kapatan sis gibi bir durum mevcutsa eğer-ILS (Instrument Landing System) yardımı ile uçağın inişi, belirli güvenlikler doğrultusunda gerçekleşebilmektedir. Bu tür durumlarda uçağın diğer bir sistemi ile birlikte hareket eden oto pilot, kokpit ekibinin kontrolü altında inişi sağayabilir.
Yorum bırakın