Oyun konsolları tarihi oyuncuların en çok merak ettiği konulardan birisi. Bu konuda oyun konsollarının gelişiminin devamına değineceğiz.
Daha önceki yazımızda yani oyun konsollarının tarihinden bahsettiğimiz 1. bölüm teknoloji ve oyunun doğuşu olan 1950’li yıllardan başlayarak 1970’li yılların ilerleyen dönemlerine kadar neler olduğundan bahsetmiştik.
Özet geçmek gerekirse 1950’li yıllarda dünyanın ilk video oyunu ortaya çıkarken 60’lı yıllarda bu teknoloji ile ilgili kayda değer büyük bir gelişme yaşanmamıştı. 70’li yılların başında ise dünyanın ilk seri üretimi ile gelen Odyssey konsolu piyasaya sürülmüştü.
Oyun konsolları ve gelişme tarihi
70’li yılların ilerleyen dönemlerinde Atari oyun konsolu piyasaya sürüldü. Odyssey oyun konsolundan sonra başarılı bir konsol olan Atari, pek çok kullanıcı tarafından ilgiyle karşılanmıştı. 70’li yılların en çok oynanan oyunları arasında yer alan Pong, oyuncular tarafından adeta bir rekabet aracı olarak görülüyordu.
70’li yıllarda bilgisayarların da gelişmesiyle bilgisayar oyunu kavramı da ortaya çıkmıştı fakat bu dönemde daha çok oyun konsolları popülerdi. Atari 2600 oyun konsolu 8 bit desteği, 128 byte belleği ve 1.19 MHz işlemci hızıyla oldukça dikkat çeken bir modeldi. Oyun çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir model olan Atari 2600, 30 milyona yakın satış yapmıştı.
Atari, 80’li yılların ortalarına kadar hakimiyetini sürdürmeye devam etse de o yıllarda ortaya çıkan Intellivision, Atari’ye rakip olmuştu. 3 milyona yakın bir satış bir satış gerçekleştiren bu konsol, 1985 yılına kadar Atari ile etkili bir rekabetin içerisine girmişti. Intellivision, 1 KB bellek içermesiyle Atari 2600’e göre daha güçlü özelliklere ev sahipliği yapıyordu.
70’li yılların sonuna doğru yaygınlaşmaya başlayan ve 80’li yıllarda da varlığını sürdüren atari salonları o yılların en popüler oyun salonları arasında yerini almıştı. İlerleyen yıllarda Türkiye’de de hizmet veren bu sektör, gelişmesini sürdürerek oyunculara harika anlar yaşatıyordu.
80’li yılların ortalarında yaşanan devrim niteliğinde bir gelişme, oyun sektöründe yeni bir rakibin doğmasına sebep olmuştu. Yazının devamı için 3. bölüme geçiş yapın.
Yorum bırakın