Root kaldırma Android cihazlarda ihtiyaç duyulan işlemlerden biridir. Launcher uygulaması kullanılarak tlefonun görünümü kişiselleştirmek mümkündür. Daha fazlasını isteyen kullanıcılar root atma adı verilen işlemleri tercih eder. Root atmak; cihaza üst seviyede erişim izni vermek anlamına gelir. Windows’un yönetici erişimi ile eş değer olan yetkiler, Android cihazlarda bütün gizlilik ayarlarının açılmasına neden olur.
Root Ne İşe Yarar?
Android işletim sistemine sahip olan mobil cihazların performanslarını artırarak, kullanılabilirliğinin en üst seviyeye çıkmasında kullanılır. Kendi içinde geliştirilebilen ve kişiselleştirilebilen servislere sahiptir. Cihaz üreticileri, cihazları özelliklerini sınırlandırır. Gizli özelliklerin kilidini açmak için root atma tercih edilebilir. Root sayesinde yapılabilen özellikler;
- Pil ömrünü uzatmak.
- Cihazın görünümünü özelleştirme.
- Cihazı hızlandırma.
- Reklam engelleme.
- Custom ROM yükleme.
- CPU overlock ya da underlock.
- Tam yedekleme.
- Cihazda yüklü gelen uygulamaları kaldırma.
- Tasker gücünü artırma.
- Temel uygulamalardan daha işlevsel uygulamaları indirebilme.
Root Atmak Cihaza Zarar Verir mi?
Root kaldırma kullanıcıların bazı gerçekleri öğrenmesiyle merak ettikleri konulardan biridir. Root atma konusunda çeşitli konulara hakim olunsa dahi cihaz için riskleri her zaman bulunur. Cihazların tamamen kullanılmaz bir hal almasına yol açabilir. Bazı cihazlarda root atma işlemi daha güvenli ve kolay olsa da cihazların orijinal haliyle kullanılması tercih edilmelidir. Root atmak, cihazın yazılımını değiştiren işlemlerdir. Üçüncü taraf bir yazılım olmasından dolayı, root attıktan sonra oluşacak her türlü durum kişisel sorumluluğa aittir. Güvenlik özelliklerinin açık hale getirilmesi, cihazların virüslere ve kötü yazılımlara karşı korunmasız olmasına yol açar. Güvenlik açısından oldukça büyük açıkları bulunan işlemlerdir.
Root Kaldırma Nasıl Yapılır?
Android cihazlardan root kaldırma işlemleri farklı şekillerde tercih edilebilir. Cihazların daha gelişmiş özelliklere sahip olmasını isteyen kullanıcılar, root atmayı tercih eder. Özellikle çeşitli görsel özelliklerin kişiselleştirilmesi kullanıcıların dikkatini çeker. Cezbedici özellikleri bulunsa da güvenlik konusunda büyük riskler içerir. Mobil cihazlar günümüzde oldukça büyük bir yer kaplar. Çeşitli işleri yapmak için kullanılan cihazlardır. Bankacılık işlemlerinden eğitime sosyal medyadan resmi işlere kadar her şeyi mobil cihazlardan yapmak mümkün hale gelmiştir.
Gündelik işlerin hepsinin buradan yapılması, güvenlik konusunda daha dikkatli olunmasını gerektirir. Kullanıcıların cihazlarında root işlemi olmadığı durumlarda dahi güvenlik önlemlerini artırması gerekir. Root atma yapan Android kullanıcıları kaldırmak için şu yöntemleri tercih edebilir;
- Stock yazılım yükleme.
- OTA güncellemesi yükleme.
- SuperSU root atma ve kaldırma programı.
- Magisk gibi root atma uygulamaları yüklüyse kaldırmak.
- Dosya yöneticisi ile bazı dosyaların silinmesi.
Root kaldırma işlemleri root atma kadar kolaydır. Cihazınızın ve verilerinizin güvenliğini sağlamak için kısa sürede root kaldırmak mümkündür. En kolay şekilde tercih edilebilecek yöntem cihaz üreticisinin orijinal yazılımını yüklemektir. OTA güncellemesi yapmak da oldukça kolay işlemlerdne biridir. Yazılımın sıfırlanması ve sonrasında cihazın tekrar kontrol edilmesi kesin sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
Yorum bırakın