Sibirya, Kuzey Kutbu’nda yer alan ve Kuzey Kutbu’ndan güneye doğru uzanan bir bölge. Rusya’da yer alan Sibirya, Türkiye’de zaman zaman Sibirya soğuğu olarak adlandırılan ataklar ile tanınıyor. Oldukça büyük bir nüfusa sahip bu bölge, son zamanlarda rekor düzeyde sıcaklıklar ile tanışıyor. Bunun yanı sıra bu bölgede yaşanan buzul erimeleri, bu zamana kadarki en düşük seviyesinde ve bir önceki yıl olan 2019 ile arasında büyük bir fark var.
Sibirya son yılların en sıcak yaz ayını yaşadı
Sibirya, 2020 yazını oldukça sıcak geçirdi ve yaz ayı boyunca zaman zaman sıcaklık rekorları kırdı. 30-40 derece arası sıcaklığa ulaşan Sibirya’da yaşanan sıcaklık artışından sonra buzulların büyük bir kısmı eridi.
2020 yılında yaşanan sıcaklık artışı buzulların hızlı bir şekilde erimesine yol açtı. Normalde bu zamana kadar ciddi bir şekilde erimeyen ve Sonbahar mevsiminde kendini toparlayan Sibirya, Kış mevsimine yaklaşılmasına rağmen halen düşük seviyede buzullara sahip.
Geçtiğimiz yaz aylarında sıcaklıkların Sibirya’da oldukça yüksek olması buzulların bu aylarda hızla erimesine sebep olmuştu. Bununla birlikte orman yangınları dahi bu bölgede görülmüştü. Şu anda Kasım ayına gelmemize rağmen Sibirya’daki buzullar halen düşük seviyede bulunuyor.
Dünya genelinde küresel ısınma etkisini gösteriyor
2020 yılında Sibirya’nın yanı sıra diğer ülkeler de en sıcak yazı yaşamaya devam etti. Türkiye’de Mayıs ayında başlayan sıcak hava Kasım ayına kadar devam ederek en uzun yazlardan birinin yaşanmasına sebep oldu. Bununla birlikte ülkemizde zaman zaman sıcak hava rekorları kırılarak birçok bölgenin oldukça sıcak geçmesine de rastlandı.
Küresel ısınmanın etkisini göstermesiyle birlikte pek çok ülkede ve ülkemizde orman yangınlarında artış meydana geldi. Bunun yanı sıra her ne kadar koronavirüs sürecinde fabrikalar kısa süreliğine dursa, hava temizlense de bu durum küresel ısınmayı durdurmamış gibi görünüyor. Uzmanların yaptığı incelemeye göre ozon tabakası hiç olmadığı kadar devasa bir delinme ile karşı karşıya kaldı. Ozon tabakası, bilindiği üzere güneşten gelen zararlı ışınlara karşı koruyan bir katmana sahip.
Yorum bırakın